Hlavní obsah

EU prověří prodej části telekomunikačních aktiv české skupiny PPF

Foto: Seznam Zprávy

Evropská komise se má zaměřit na to, zdali firma e& nevyužila státní dotace.

Vyšetřování se bude týkat navrhovaného prodeje části telekomunikačních aktiv české skupiny PPF v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku společnosti e&.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Evropská komise (EK) brzy oficiálně zahájí hloubkové vyšetřování navrhovaného prodeje části telekomunikačních aktiv české skupiny PPF v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku společnosti Emirates Telecommunications Group Company z emirátu Abú Zabí, která působí pod značkou e&. Vyšetřování se zaměří na to, zda kupec nevyužil státní dotace. S odvoláním na informované zdroje to dnes napsal britský list Financial Times (FT).

Bude to první vyšetřování za využití nových pravomocí podle nařízení o zahraničních dotacích při akvizici, píše FT. Dosud se pravidla státní podpory vztahovala pouze na vlády zemí EU. Podle zdrojů se očekává, že vyšetřování bude oznámeno v pondělí. Termín však není jistý.

Společnost e&, která je pod kontrolou státu a která byla dříve známá jako Etisalat, se loni dohodla, že zaplatí 2,2 miliardy eur (54,3 miliardy Kč) za převzetí kontrolního podílu v telekomunikačních aktivech PPF v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku. Evropská komise má však obavy, že společnost - aby mohla transakci dokončit - obdržela státní peníze, které by mohly být nespravedlivou dotací. EK se také obává, že by státní peníze mohly e& pomoci omezit konkurenty v EU, píše britský list.

Zahraniční nabyvatelé majetku v EU nikdy předtím nepodléhali omezením podobným režimu státní podpory, jehož cílem je hlídat, zda členské státy neposkytly finanční výhody svým národním společnostem. Nařízení EU o zahraničních dotacích bylo přijato loni s cílem zajistit, aby podniky mimo Unii také neměly při nákupu evropských aktiv nespravedlivou výhodu od bohatých vlád, jako je Čína.

Doporučované