Hlavní obsah

Elektřinu si vyrábí téměř sami. Díky tomu vyhrává česká firma světové zakázky

„Projekty jsou připravené, zákazníci ale vyčkávají.“ Hostem Agendy SZ Byznys byl Petr Mudra, majitel nábytkářské firmy Arbyd.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Spotřebu tepla pokryjí sami, elektřinu si vyrobí z 85 procent. Díky tomu nábytkářská firma Arbyd z Plzeňska poráží konkurenci. „Nejpřísnější je jednoznačně Švédsko,“ říká šéf firmy Petr Mudra v Agendě SZ Byznys.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Do budování soběstačného areálu v Chotíkově na Plzeňsku se pustili v roce 2010. Tehdy firma Arbyd, která se od začátku věnuje výrobě nábytku, pořídila první fotovoltaiku na své prázdné střechy za využití státní pobídky.

„Když jsme pak získali první zakázky ve Skandinávii, bylo jasné, že musíme jít mnohem dál,“ vzpomíná šéf firmy Petr Mudra.

Arbyd

Firmu založil v roce 1992 podnikatel Petr Mudra, dodnes ji vlastní.

Sídlí v areálu v Chotíkově na Plzeňsku a dodává nábytek do desítek zemí. Jejich práce je například v nemocnicích a školách ve Skandinávii, nábytkem vybavili ubytovací komplex vědců ve švýcarském CERNu nebo vyrobili 12 metrů dlouhou recepci pro nemocnici v gruzínském Tbilisi.

Firma je součástí projektu ResIndustry jako 27 nejlepších příkladů dobré praxe využití obnovitelných zdrojů energie v průmyslu v Evropě. Získala zařazení mezi 10 nejprogresivnějších firem v ČR a v kategorii středních podniků je Českým exportérem roku 2021.

„Jak jsme postupně začali vyvážet do severských zemí, hlavně do Švédska, tlak na certifikáty, ekologii výroby a uhlíkovou stopu byl stále silnější,“ říká. V roce 2018 se proto pustil do dalších technologických investic, například vytápění. Letos dosáhli toho, že celá výroba je téměř bezemisní.

Závod pohání solární energie z fotovoltaických panelů. Co výroba nespotřebuje okamžitě, to se ukládá do 1000kWh baterie, která slouží firmě pro vyrovnávání nepříznivého počasí nebo výpadků energie. O vytápění se pak stará automatický kotel na spalování dřevního odpadu z výroby a firma svítí LED systémy. A díky tomu válcuje konkurenci, protože v řadě výběrových řízení hraje právě tohle zásadní vliv.

„Investice se pohybuje řádově mezi 80 a 90 miliony korun,“ říká Petr Mudra. Díky tomu ale získali zakázky v řadě zemí. Ve zmiňované Skandinávii mají zakázky pro nemocnice, dodávají nábytek školám, vybavili univerzitní areály. „Sféra státních zakázek je v těchto zemích - co se ekologie týče - značně podporovaná.“

Teď například dokončují zakázku na nábytek pro showroomy automobilky Citroen DS v celé Evropě. „Jde o prestižní zakázku, letos jsme měli dobrý rok, co se týče zajímavých zakázek,“ uvedl v Agendě. I on ale vnímá současnou nervozitu a opatrnost zákazníků.

„Obavy samozřejmě máme, už to i vidíme. Projekty jsou připravené a zákazníci čekají, jaká bude situace ohledně energií a celkově v Evropě a jestli zákazníci budou nakupovat zase od nich a jestli má smysl dál investovat do interiérů,“ uzavírá.

Celý rozhovor s Petrem Mudrou najdete ve videu nahoře.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Související témata:
Nábytkářský průmysl

Doporučované