Hlavní obsah

E-shop miliardáře Kováře žil z firem, přes které zmizelo sto tisíc iPhonů

Foto: Profimedia.cz

Šéf skupiny Unicorn Vladimír Kovář na snímku z listopadu 2023.

Obchod Mamut.cz miliardáře Vladimíra Kováře neměl téměř žádný jiný byznys než se dvěma firmami, z nichž zmizela elektronika značky Apple za několik miliard korun. Podle insolvenčního správce byl obchodní model podvodné schéma.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Již více než rok se táhne kauza e-shopu Mamut.cz, přes který zmizelo 107 tisíc iPhonů a 361 tisíc sluchátek AirPods. Mamut patřil do koncernu miliardáře Vladimíra Kováře. Kovářova skupina Unicorn i mateřská firma Mamutu nazvaná Plus4U od začátku tvrdí, že navzdory jejich vlastnickému provázání s Mamutem se sami stali obětí podvodu. Stejně se hájí společnosti T-Mobile a J&T Leasing, které se na dodávkách elektroniky do Mamutu podílely.

Ve veřejném insolvenčním spisu společnosti Mammoth, která obchod Mamut provozovala, se nyní objevila forenzní analýza od společnosti Surveilligence zaměřené na odhalování finanční kriminality. Zprávu si nechal vytvořit věřitelský výbor.

Audit se zabývá například nepřímými vazbami Kovářova holdingu na firmy v pozadí pravděpodobného podvodu nebo na finanční operace mezi e-shopem a Kovářovými společnostmi. Stejně tak analýza ukázala, že v podstatě jediným zdrojem příjmu Mamutu byly tržby od dvou společností, ze kterých elektronika za miliardy korun zmizela.

Zmíněné dvě firmy se jmenují J.A.E. a SBJ Trade. Jejich majitelem je podnikatel Břetislav Janoušek, klíčová postava kauzy Mamut. Právě jeho dvě firmy od Mamutu odebíraly elektroniku Apple za miliardy, a to hlavně za účelem jejího pronájmu. Zařízení ale zmizela neznámo kam. Kauzu vyšetřuje od loňského roku Národní centrála proti organizovanému zločinu.

„Věc je stále ve stadiu prověřování,“ sdělil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Aktuální forenzní zprávu označil insolvenční správce firmy Mammoth za přelomovou událost.

Foto: Seznam Zprávy

Obchodní schéma okolo e-shopu Mamut.cz.

„Zjištění forenzních auditorů vrhají zcela nové světlo na celé insolvenční řízení. Jsou tak závažná, že je mou povinností, jako insolvenčního správce, se jim věnovat v co největším detailu. Zpráva totiž označila obchodní model za podvodné schéma, které mohlo existovat už několik let před zahájením insolvenčního řízení. Zjištění auditorů budou hrát zásadní roli pro takzvané incidenční spory a policejní vyšetřování,“ reagoval pro SZ Byznys na výsledky auditu insolvenční správce Pavel Fabian.

Významnou postavou celého příběhu je zmíněný majitel firem J.A.E. a SBJ Trade Břetislav Janoušek, bývalý šéf knihkupecké společnosti Neoluxor. Janoušek byl dříve na webu Unicornu uvedený jako obchodní ředitel firmy Plus4U, která Mamut přímo ovládá.

„Ve skutečnosti Břetislav Janoušek nikdy funkci obdobného typu v Unicornu nevykonával,“ uvedl ALE Unicorn v jednom ze svých dřívějších prohlášení.

Přesto byl Janoušek v roce 2022 přechodně dokonce členem pracovní skupiny Unicornu nazvané Top Management. Sdružovala vrcholové manažery holdingu včetně jeho majitele Vladimíra Kováře.

Jedním z důležitých zjištění publikované forenzní zprávy je, že internetový obchod Mamut byl na firmách Břetislava Janouška zcela závislý. Drtivá většina tržeb Mamutu pocházela právě od společností J.A.E. a SBJ Trade. Když Janouškovy společnosti přestaly Mamutu platit, tak e-shop zbankrotoval.

Skokový růst

Ještě před krachem ale vše vypadalo téměř ideálně. Byznys Mamutu díky firmám Břetislava Janouška skokově rostl. Zatímco v roce 2021 měl Mamut čistý zisk 7,8 milionu korun, o rok později vydělal 138,6 milionu korun.

„Je vysoce nepravděpodobné, že by tento vývoj hospodaření přešel bez povšimnutí a že by se vedení skupiny Unicorn nezajímalo o důvody tohoto nárůstu,“ stojí ve zveřejněné forenzní zprávě od Surveilligence.

Z prudce rostoucího byznysu Mamutu s firmami J.A.E. a SBJ Trade profitoval přímo i majitel Unicornu Vladimír Kovář. Jestliže v roce 2021 inkasoval za konzultační služby od Mamutu 5,5 milionu korun, předloni to bylo již podle forenzní zprávy 15,5 milionu. Celkem Kovář od Mamutu získal 25,5 milionu korun. Inkasované částky byly přímo úměrné růstu tržeb Mamutu.

Specialisté ze Surveilligence vyslovili ve forenzní zprávě podezření, že transakce mezi Mamutem a Kovářem jsou „potenciálně fiktivní“. Tedy že za peníze poskytnuté Kovářovi nemusel e-shop dostat žádné protiplnění.

„V minulosti jsem od firmy Mammoth obdržel příjmy, licenční poplatky, vyplývající ze smlouvy z roku 2011, uzavřené tedy dávno před touto kauzou. Smlouva se týkala poskytování poradenství v oblasti technického a softwarového řešení pro internetový obchod Mamut.cz. Zdůrazňuji, že pokud jsem v minulosti obdržel jakékoliv prostředky od společnosti Mammoth, potom se vždy jednalo o právem obdržené částky na řádném smluvním základě,“ uvedl na sklonku minulého roku Kovář s tím, že část peněz získaných od Mamutu vrátí.

Finance pro Unicorn

Peníze z Mamutu získávaly za různé služby také firmy z Kovářova holdingu. V kritickém roce 2022, kdy byznys Mamutu skokově rostl, to bylo 109 milionů korun. Celkem podle forenzní zprávy inkasovaly firmy z koncernu od Mamutu 216 milionů korun. Také v tomto případě vyslovili specialisté na finanční machinace ze Surveilligence podezření, zda to nebyly jen fiktivní transakce.

„Je přirozené, že společnost Mammoth odebírala vybrané služby potřebné k zajištění chodu od jiných společností, a je proto logické, že si pro některé služby vybrala společnosti ze skupiny Plus4U,“ reagovala mediální zástupkyně Plus4U Aneta Havlová.

„Všechna plnění jsou navíc řádně doložena, a tudíž uvedené podezření o vyvádění financí je nesmyslné a není ničím podložené,“ dodala mluvčí Plus4U.

Část faktur vystavených firmami z koncernu Unicorn byla zaúčtována až v období od března do května 2023. Tedy v době těsně před vyhlášením insolvence Mamutu, nebo dokonce již během insolvenčního řízení. Celkově jde o 119 milionů korun. Menší část těchto faktur se přitom netýká roku 2023, ale i předchozích let.

Koncern Unicorn byznysmena Vladimíra Kováře

  • Firma založená podnikatelem Vladimírem Kovářem působí na trhu od roku 1990.
  • Doménou holdingu Unicorn je poskytování IT služeb pro byznys, například velkým energetickým společnostem. Podniká také v řadě dalších oblastí, mimo jiné ve vzdělávání nebo v nemovitostech.
  • Koncern ovládaný Vladimírem Kovářem se dělí do dvou základních větví: samotný Unicorn a internetovou službu Plus4U. Holding sám sebe dříve označoval jako „skupinu Unicorn“, a to včetně společnosti Plus4U, pod kterou patřil i e-shop Mamut.cz.

„Možnou antedataci faktur (zpětné zaúčtování) a riziko možného vyvádění majetku dlužníka považuji v auditu za nejzávažnější zjištění forenzní zprávy,“ podotkl insolvenční správce Fabian.

Zveřejněná analýza specialistů na finanční machinace se stala novým bodem sváru mezi koncernem Unicorn na jedné straně a společnostmi T-Mobile a J&T Leasing na straně druhé.

„Takzvaná forenzní zpráva neobsahuje žádná nová zásadní zjištění a většinou pouze opakuje již známé a zveřejněné skutečnosti, respektive polopravdy. Její závěry jsou dohady a spekulace a přes veškerou snahu tvůrců tohoto dokumentu rozhodně nedokazují nezákonné konaní žádné z firem, natož pak z firem ze skupiny Unicorn. Samotní autoři zprávy přiznávají, že k řádnému odůvodnění svých hypotéz nemají dostatek podkladů a sami výslovně uvádějí, že vycházejí z potenciálně nespolehlivých a nepřesných zdrojů informací, které nebylo možné ověřit,“ reagovala mediální zástupkyně Plus4U Aneta Havlová.

„Šokující zjištění“

Výsledky auditu totiž hrají ve prospěch té verze příběhu, kterou v kauze od začátku T-Mobile a J&T Leasing zastávají. Tedy že zájem holdingu Vladimíra Kováře na byznysu Mamutu byl hlubší, než co Unicorn a Plus4U připouštějí. Není proto překvapením, že T-Mobile i J&T Leasing výsledkům forenzního šetření přitakali.

J&T Leasing stojí v čele věřitelského výboru, který si nechal forenzní analýzu vyhotovit. Členem věřitelského výboru je i T-Mobile.

„Forenzní zpráva přináší opravdu zásadní zjištění, která jsou v některých ohledech šokující. Podle ní společnost Mammoth, jejímž konečným vlastníkem je Vladimír Kovář, činila nebezpečné a podezřelé obchody v řádech miliard korun. Tyto transakce společnosti Mammoth neměly žádné zajištění a probíhaly se dvěma pochybnými společnostmi,“ sdělila SZ Byznys mluvčí operátora T-Mobile Patricie Šedivá.

„Forenzní zpráva potvrdila, že e-shop Mamut.cz byl kompletně řízen lidmi z vedení koncernu Unicorn. Potvrdil se i fakt, že vrcholný management koncernu Unicorn musel mít informace o skutečném dění ve společnosti Mammoth, a to s ohledem jak na obrovský objem služeb a vnitroskupinových faktur, tak i na fakt, že z obchodů Mamutu profitovali i vedoucí představitelé koncernu Unicorn,“ připojila se tisková zástupkyně skupiny J&T Monika Veselá.

Unicorn ale od začátku případu tvrdí, že obchodní schéma okolo firem Břetislava Janouška by nemohlo fungovat bez vědomí či minimálně hrubé nedbalosti manažerů z T-Mobilu a J&T Leasingu. Někdejší šéf J&T Leasingu Vlastimil Nešetřil z firmy v důsledku kauzy odešel.

V rozhovoru pro SZ Byznys už dříve uvedl, že to byl výraz jeho zodpovědnosti za fungování firmy, a že o samotných obchodech v pozadí Mamutu neměl nikdo tušení s tím, že oficiálně měla zařízení od Apple končit v holdingu Unicorn. Případ označil za „podvod jako prase“.

Skupina J&T se dokonce pokusila vyvolat u jednatelů společnosti Mammoth kvůli případu exekuci. Odvolací soud však tento pokus zastavil.

Doplnili jsme další vyjádření mediální zástupkyně Plus4U.

Doporučované