Hlavní obsah

Důvěra v českou ekonomiku klesla u spotřebitelů i firem, druhý měsíc po sobě

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Důvěra v českou ekonomiku druhý měsíc po sobě klesla. V srpnu se snížila proti červenci o 1,4 bodu na hodnotu 93,7 bodu, uvedl dnes na webu Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pesimističtější než v červenci jsou v pohledu na českou ekonomiku spotřebitelé i podnikatelé. V srpnu se důvěra v ekonomiku snížila proti červenci o 1,4 bodu na hodnotu 93,7 bodu a ze sledovaných oborů důvěra podnikatelů vzrostla jen v průmyslu. V meziročním srovnání je celková důvěra vyšší, před rokem byla na hodnotě 93,4 bodu.

Souhrnný indikátor důvěry letos dosud kolísá. Klesl v lednu a únoru, v květnu a v posledních dvou měsících. Vzhůru šel v březnu, dubnu a červnu.

Mezi spotřebiteli se důvěra v ekonomiku v srpnu snížila o 1,1 bodu na hodnotu 97,3 bodu, což je nejméně od letošního února. „Sentiment mezi spotřebiteli se snížil počtvrté v řadě. Důvodem jsou především obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace v Česku a její dopad na finanční situaci respondentů. Přibližně třetina domácností uvádí, že sotva vyjde se svými stávajícími finančními prostředky, a necelých deset procent si musí vypomáhat úsporami nebo si finanční prostředky půjčovat,“ uvedla Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Důvěra mezi podnikateli byla v srpnu nejnižší od března, klesla o 1,5 bodu na hodnotu 93 bodů. „Nejvýrazněji poklesla u podnikatelů v odvětví služeb včetně finančního sektoru, a to zejména v důsledku očekávaného snížení poptávky v následujících měsících. Naopak zvýšení důvěry v průmyslu se jeví spíše jako mírná korekce jejího výrazného poklesu v minulém měsíci,“ podotkl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Ve vybraných odvětvích služeb se důvěra podnikatelů v srpnu snížila o 4,3 bodu na hodnotu 93 bodů. V obchodě klesla o 2,6 bodu na hodnotu 94,7 bodu, ve stavebnictví o 2,4 bodu na hodnotu 105,5 bodu. Rostla důvěra v průmyslu, a to o 1,6 bodu na hodnotu 91,5 bodu.

Doporučované