Hlavní obsah

Důvěra investorů v německou ekonomiku zásadně klesla

Foto: europarl.europa.eu

Ilustrační snímek.

Důvěra investorů v německou ekonomiku se v září zhoršila více, než se čekalo, uvedl institut ZEW. Index důvěry klesl na 3,6 ze srpnových 19,2 bodu.

Článek

Důvěra investorů v německou ekonomiku se v září znovu zhoršila výrazně více, než se čekalo. Německý ekonomický institutu ZEW dnes uvedl, že jeho index důvěry se snížil na 3,6 bodu ze srpnových 19,2 bodu. Výsledky jsou mnohem horší než odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters očekávali pokles indexu na 17 bodů. Hůře investoři opět hodnotí i současnou situaci.

Už v srpnu se index důvěry propadl o 22,6 bodu z červencové hodnoty 41,8 bodu. Naposledy se hodnota indexu snížila podobně výrazně v červenci 2022.

„Naděje na rychlé zlepšení hospodářské situace viditelně slábne,“ uvedl prezident institutu ZEW Achim Wambach. Zdůraznil, že ačkoliv pesimismus narůstá v celé eurozóně, v Německu je situace výrazně horší.

Zhoršilo se také hodnocení současné hospodářské situace. Tento dílčí index klesl z minus 77,3 bodu na minus 84,5 bodu, což je nejnižší hodnota od května 2020.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky. Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla proti předchozím třem měsícům o 0,1 procenta po růstu o 0,2 procenta v prvním čtvrtletí.

Související témata:

Doporučované