Hlavní obsah

Drátovny, mrazírny, pivovary i výrobce léků. Zatopené firmy sčítají škody

Foto: Kofola

Zatopený areál společnosti Kofola v Krnově.

Ničivá povodeň postihla průmyslové podniky zejména v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Poškozená je ale i zemědělská úroda.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ničivé povodně, které postihly Česko, ničí nejen domy obyčejných lidí, ale také továrny a podniky klíčové pro celé hospodářství. Mezi největší postižené podniky patří opavský závod nadnárodní izraelské společnosti Teva se zhruba 1600 zaměstnanci, kteří v něm vyrábějí generická léčiva, rostlinné extrakty a další preparáty. Závod s moderním provozem na výrobu tablet, který v roce 2022 dosáhl rekordních tržeb přes 11 miliard korun, stojí přímo na břehu řeky Opavy, která se v neděli vylila z břehů.

Podle očitých svědků stála v pondělí v areálu firmy voda, podnik ale zatopen nebyl. „Přestože malá část firemního areálu v prostoru vrátnice byla zatopena vodou ze silnice, naše společnost nepřerušila výrobu přímo kvůli povodním. Hlavním důvodem bylo zajištění bezpečí a zdraví našich zaměstnanců,“ říká mluvčí Tevy Vladimír Raszka.

„Povodně způsobily složitou dopravní situaci, která výrazně ztížila možnost našich lidí dostat se do práce. Proto jsme se o víkendu rozhodli dočasně pozastavit výrobu,“ dodává.

Tevu před vodou ochránila protipovodňová opatření, které podnik vybudoval po povodních v roce 1997. „Výroba byla obnovena dnes, v úterý 17. září. Vyčíslováním škod a navazujícím aktivitám se budeme věnovat až po skončení akutní fáze aktuální krizové situace,“ říká Raszka.

Mrazírny bez proudu

Voda v Opavě zaplavila také oba výrobní areály společnosti Bidfood, tedy mrazírny s výrobou zmrzlin značky Mrož, hotových jídel, mražené zeleniny i masa, a nedaleké depo, odkud se výrobky rozvážejí zákazníkům v gastru a maloobchodu.

„Ve strojovně máme metr a půl vody, zaplavena byla výměníková stanice a kotelna. V noci nás odpojili od elektřiny, ale teď už vodu odčerpáváme, většina lidí je doma, ale zítra bychom mohli začít najíždět na běžnou činnost,“ shrnul ředitel závodu Jan Vilímec.

Nejhorší okamžiky prožívali zaměstnanci v neděli, kdy kulminovala hladina řeky Opavy a zastavila se 30 centimetrů pod rampou. „V roce 1997 to bylo velmi podobné. Vlastně máme podruhé štěstí, že se voda nedostala do výroby. Znamenalo by to zastavení výroby na několik týdnů a stamilionové škody. Současné škody odhaduji na jednotky milionů korun,“ dodal.

Voda zatekla také do areálu cukrovaru v nejsevernější opavské části Vávrovice. Podle informací SZ Byznys cukrovar, který patří do skupiny Moravskoslezské cukrovary, nevyrábí, protože byla zaplavena přečerpávací stanice, vodárna a obě příjezdové cesty. Zítra by se mělo začít s úklidem. Výrobní část zaplavena není.

„Většina průmyslových areálů je bohužel pod vodou. Postupně to odeznívá a firmy teď budou počítat ztráty. My to teď musíme zmapovat a pak se zabývat tím, jak těm firmám případně pomoci,“ říká ředitel Okresní hospodářské komory Opava Lukáš Petřík.

Kofola znovu pod vodou

V Krnově, ležícím asi 30 kilometrů jihovýchodně od Opavy na soutoku Opavy a Opavice, zatopila velká voda areál společnosti Kofola, která v něm vyrábí stejnojmenný nápoj. „Hladina vody v Krnově dosáhla vyšší hranice než v dramatickém roce 1997, kdy jsme s tátou seděli na střeše výroby. Voda se opět dostala do celého areálu, aktuálně ji odčerpáváme ze všech míst a zjišťujeme rozsah škod,“ uvedl v tiskové zprávě jeden ze zakladatelů Kofoly a generální ředitel celé skupiny Jannis Samaras.

+3

„Snažíme se spustit záložní elektrocentrálu, neboť město Krnov je stále bez proudu. Zítra začneme s úklidem a budeme se soustředit na co nejrychlejší obnovení chodu závodu. Zkraje příštího týdne budeme mít jasnější představu, jak dlouho to bude trvat,“ dodal.

Povodeň zasáhla i pivovary v Hanušovicích a Litovli, které patří do skupiny Kofola ČeskoSlovensko. Hanušovický pivovar Holba by měl nicméně začít s obnovou produkce už v úterý. „Voda přišla velmi rychle a zaplavila příjezdovou oblast areálu, do výrobních částí se naštěstí nedostala. Během dneška a zítřka by mohlo dojít k postupnému spuštění provozu a zahájení vaření piva,“ prohlásil v pondělí odpoledne generální ředitel společnosti Pivovary CZ Group René Musila.

„Rozsah případných škod v tomto pivovaru bude možné zjišťovat až v dalších dnech. Celá oblast je momentálně nepřístupná a pivovar je uzavřen,“ uvedl Musila.

V Litovli záplavy paralyzovaly výrobu v mlékárně Brazzale, která vyrábí sýry značky Gran Moravia, a také vedlejší fabriku na výrobu těstovin Europasta (značka Adriana, Rosické těstoviny apod.). Obě továrny se nacházejí v lokalitě Tři Dvory asi 400 metrů od potoka Třídvorka.

„Ač se na velkou vodu připravujeme již od prvních předpovědí, v tuto chvíli nezbývá než počkat, až voda odteče a bude nutné spočítat škody,“ uvedl mluvčí Potravinářské komory ČR Helena Kavanová. Dodávky mléka z farem se odklánějí do mlékáren v okolí.

V Krnově, který byl zaplaven z 80 procent, sčítá škody také výrobce textilní galanterie Pega-Vel, který zaměstnává zhruba 190 lidí. „Chtěl bych říct, že to budou jednotky milionů, ale jsme teprve na začátku. Nejvíc postižená je barevna, což je zařízení na barvení materiálů,“ řekl SZ Byznys ředitel firmy Martin Vilímek.

Povodně postihly také krnovský závod společnosti Bosch. „Tam je situace vážná. Detailnější informace nejsme v současnosti schopni poskytnout,“ uvedl mluvčí firmy Pavel Roman.

Kvůli velké vodě zavřely i některé pobočky prodejce Stavebnin DEK a elektroprodejny Argos v Krnově, Opavě a Ostravě. „Největší škody napáchala voda v ostravském Argosu, vyplaveny však byly všechny zmíněné pobočky. Reagujeme rychle a jako skupina se momentálně snažíme co nejúčinněji s následky vypořádat a pomoci jak pobočkám, tak našim pracovníkům. Celkové náklady je zatím složité odhadnout,“ říká Vít Kutnar, majitel skupiny DEK, do níž patří jak Stavebniny DEK, tak společnost Argos Elektro.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Povodně v Ostravě.

Stojí i výroba plechů a drátů

Velká voda a rozlité řeky zasáhly i průmyslové areály na Ostravsku. Tam se podle informací SZ Byznys musel zastavit provoz ve společnosti Spojmont, což je výrobce plechů z BR Group. „Situace je kritická, v následujících hodinách budeme teprve zjišťovat rozsah škod, sami to teď ještě nevíme,“ říká mluvčí skupiny Nikol Malátová.

Dále po proudu řeky Odry v Bohumíně se voda dostala do provozu tamní společnosti ŽDB Drátovna. „Všechny provozy ŽDB Drátovny jsou odpojeny od elektřiny, provoz byl řízeně zastaven. Klíčové agregáty se podařilo uchránit před vodou, část technologie ale bohužel povodeň poškodila a problémy způsobila také spodní voda, která se mimo jiné dostala do energokanálů,“ říká Petra Macková Jurásková, mluvčí Třineckých železáren, kterým bohumínská drátovna patří.

„Až voda začne opadat a bude elektrický proud, zahájíme odčerpávání, čištění a vysoušení všech motorů a komponentů. Některé provozy budeme schopni spustit v řádu dnů, u jiných je předpoklad opětovného najetí do provozu cca za jeden týden až tři týdny. Škody v současné době sčítáme a monitorujeme jejich rozsah,“ dodává.

Voda poškodila i zemědělce

Povodně mohly v mnoha oblastech poškodit úrodu zaseté řepky či pšenice a zřejmě výrazně zkomplikují sklizeň cukrové řepy. Ta je oblíbenou plodinou mimo jiné na Opavsku v okolí cukrovaru, kde se pěstuje na ploše 6000 hektarů.

„Sklizeň cukrovky právě začala, ale bude problém ji vyorat. Pole budou podmáčená a nevyjedete s technikou na pole,“ říká Vilém Tomíček, předseda Regionální agrární komory Ostravsko. Některé plodiny se možná budou muset přesévat.

S přispěním Zuzany Hodkové a Filipa Horáčka.

Doporučované