Hlavní obsah

Drábová: Licencování jaderných bloků by usnadnila spolupráce KHNP s Westinghousem

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Elektrárna Dukovany. Ilustrační snímek.

Licenční řízení nových dukovanských reaktorů od korejské firmy KHNP by usnadnila jejich spolupráce s americkým Westinghousem. ČRo Plus to řekla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Článek

Vítězem jaderného tendru v ČR se stala korejská společnost KHNP, která postaví dva jaderné bloky v Dukovanech na Třebíčsku, rozhodla v minulém týdnu vláda. Po oznámení výsledku soutěže se však ohradila americká společnost Westinghouse, podle níž není KHNP oprávněna používat technologii reaktoru, kterou Česku v tendru nabídla. Američané korejskou firmu viní z nedodržování amerických pravidel pro kontrolu vývozu a chtějí se kvůli tomu právně bránit. KHNP uvedla, že má ohledně práva na používání technologie rozdílný názor, firma deklarovala, že americká pravidla bude dodržovat.

Obě firmy, které vedou obchodní spor o použití technologie, už v minulosti spolupracovaly při dodávce systému na jiném projektu. Českému rozhlasu Plus to řekla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. Podle ní by licenční řízení nových dukovanských reaktorů usnadnila spolupráce korejské firmy s americkým Westinghousem. Některé z nich, jako je systém kontroly řízení od Westinghousu, už totiž fungují v Temelíně.

Drábová v rozhovoru uvedla, že námitky Westinghousu chápe. „Všechny tlakovodní reaktory, koneckonců i ty francouzské, mají původ v technologii Westinghousu. Spolupráce americko-jihokorejská byla sice intenzivní, ale nevím, do jaké míry došlo k té naturalizaci,“ uvedla.

Šéfka úřadu však doufá v to, že by se obě firmy mohly v rámci českého projektu dohodnout na podobném narovnání jako ve Spojených arabských emirátech, kde se Westinghouse podílel na části zakázky KHNP při stavbě jaderné elektrárny Barakah. „Šlo o systém kontroly řízení, který dodal Westinghouse. A nám by to ohromně zjednodušilo licencování. Protože ten systém Eagle je na Temelíně,“ vysvětlila Drábová.

Korejci v tendru nabídli novou technologii reaktoru APR1000 o výkonu 1050 MW. K jeho výstavbě v Česku bude zapotřebí licence od SÚJB, která by měla potvrdit, že je technologie schopna bezpečného provozu. Úřad bude mít podle Drábové na řízení správní lhůtu rok a půl od předložení dokumentace. SÚJB ale k tomu podle své předsedkyně bude potřebovat víc lidí i peněz. „Udělali jsme si takovou dost důkladnou, poctivou analýzu dle metodiky Mezinárodní atomové agentury. A z toho nám vyšel ideální stav, že bychom měli mít rámcově plus 50 lidí oproti současnému stavu 218. A stejně jako je to zhruba o čtvrtinu více lidí, než máme teď, tak tomu odpovídá asi o čtvrtinu vyšší rozpočet,“ uvedla Drábová. Rozpočet SÚJB je nyní kolem půl miliardy korun ročně.

Celkové náklady na dva reaktory budou podle kabinetu při současných cenách kolem 400 miliard Kč, podle některých analytiků však hrozí možná až trojnásobné navýšení této ceny i zpoždění stavby. Stát bude s KHNP jednat také o opci na další dva reaktory v jihočeském Temelíně.

Doporučované