Hlavní obsah

Dobré zprávy. Firmy čekají růst a chtějí investovat

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

České firmy jsou hodně napojeny na německou ekonomiku. Aby nebyly tak zranitelné, měly by inovovat a svou výrobou obstát i v širším regionu.

Podniky vnímají budoucnost pozitivně. Očekávají, že jejich výkon poroste a budou investovat nejvíc za posledních pět let. Ve svých odhadech jsou však střízlivější než loni, kdy byla jejich očekávání hnaná přáním víc než fakty.

Článek

Nálada malých a středních firem a podnikatelů se zlepšuje. Jejich chuť investovat je na nejvyšší úrovni za pět let.

Mnohem více podniků a živnostníků chce pořizovat nové technologie a investovat do úsporných opatření, digitalizace a inovací pro zákazníky, vyplývá z průzkumu ČSOB Index očekávání firem.

Index očekávání firem

  • Projekt skupiny ČSOB, pomocí kterého od roku 2013 sleduje vývoj malých a středních firem a podnikatelů na základě monitorování jejich poptávky, investic a rozsahu podnikání.
  • Index zahrnuje i vnější faktory působící na firmy a jejich vztah k inovacím.
  • Průzkum provádí agentura Datank na vzorku více než 400 respondentů z různých oborů. Index může nabývat hodnot v rozmezí +100 až -100 bodů.
  • Plusové pole znamená převažující optimismus, záporná hodnota naopak pesimismus.

Celkový index stoupl od podzimu o více než šest bodů, z hodnoty minus 6,8 na minus 0,6, což je podle výkonného ředitele firemního bankovnictví ČSOB Pavla Prokopa pozitivní zpráva pro ekonomiku.

Meziročně je sice index nižší, ale podle Prokopa vykazují firmy nyní reálnější pohled na skutečnost než loni, kdy bylo z výsledků cítit, že firmy byly po covidu a vpádu Ruska na Ukrajinu unavené a chtěly už vidět lepší budoucnost a svá očekávání tak trochu „našlehaly“ navzdory tehdy vysoké inflaci, pomalému růstu mezd a vysokým úrokovým sazbám.

„Očekávalo se, že ke zlepšování bude docházet rychleji a silněji, než se ukázalo, že je reálné. Zklamaná očekávání ohledně tempa růstu se odrazila v nynějších nižších, i když stoupajících, hodnotách. V ekonomice se stává, že očekávání nemusí kopírovat fundament, ale nyní jsou fundamenty v podobě zkrocení inflace, příznivým statistikám nezaměstnanosti, nižším úrokovým sazbám a tedy nižším nákladům firem při úvěrování a podobně na naší straně,“ vysvětluje hlavní ekonom banky Martin Kupka.

Nejvíce ke zlepšení celého indexu přispěly investice, jejichž index narostl od posledního měření na podzim o 18 bodů na 3,2 bodu, přičemž výše byl naposledy ve druhém čtvrtletí roku 2019.

Růst optimismu byl v celkovém indexu dále patrný i u rozšiřování podnikání. Naopak složka sledující úroveň poptávky po zboží a službách si v porovnání s podzimem pohoršila.

„Je zřejmé, že firmy a podnikatelé neprocházejí jednoduchým obdobím a rizik spojených s jejich aktivitami je stále celá řada. I nadále platí, že pokud má být Česko dlouhodobě konkurenceschopné, musíme investovat do inovací a snižovat materiálovou, emisní a energetickou náročnost,“ uvedl na tiskové konferenci Prokop.

Firmy věří inovacím

Podniky si nutnost inovovat své podnikání uvědomují. Investice chce navýšit 42 procent firem a podnikatelů a udržet jejich objem 14 procent dotazovaných (objem investic se tak zvyšuje nebo nemění u 56 procent firem). Pozitivním faktem je dále to, že alespoň nějakou formou chce zavádět novinky a inovovat své podnikání více než devět podniků z deseti.

Inovace aktivně vyhledává nebo často zavádí celá polovina firem – třetina inovuje často, 16 procent firem aktivně novinky vyhledává a zavádí je do praxe. Dalších téměř 30 procent podniků inovuje v okamžiku, kdy je k tomu něco, třeba konkurence, donutí.

A v jakých aspektech vidí společnosti největší příležitosti pro svůj rozvoj a růst? Průzkum ukázal, že to jsou hlavně kvalitní zaměstnanci, nové technologie, úspory energie (čím větší firma, tím víc se zabývá udržitelností, protože jí více šetří náklady a zvyšují efektivitu), rozšiřování podnikatelského záběru a digitalizace.

Nejvýznamnější jsou tyto faktory pro velké firmy s obratem nad 40 milionů korun, zatímco firmy s obratem do tří milionů korun nepociťují tyto faktory tak naléhavě.

Malé a střední firmy naopak pociťují větší tlaky na změnu zaměření svého byznysu než firmy velké (12 %, resp. 14 % vs. dvě procenta)

Průzkum také ukázal, čím se firmy cítí nejvíce ohroženy a co jim naopak pomáhá. Nelibě podniky vnímají vstupní náklady, pracovní trh, legislativní změny, válečné konflikty nebo oslabení koruny k euru.

„Hned 22 procent firem se cítí být velmi ohroženo aktuálními cenami energií a surovin, 21 procent silně pociťuje nedostatek kvalitních zaměstnanců a 17 procent je ohroženo vývojem ekonomické situace v zemi,“ vyjmenovává Prokop.

Pomáhá jim naopak vývoj nových technologií a rozvoj umělé inteligence. Navzdory obavám ze zneužití umělé inteligence nebo ztrátou pracovních míst kvůli jejímu vývoji, se dvě třetiny firem jejího rozvoje nebojí a berou ho jako dobrou příležitost pro další růst. To je podle Prokopa pro ekonomiku dobrá zpráva.

Podle šéfa firemního bankovnictví ČSOB je dobrou zprávou také to, že stoupá spokojenost firem s vývojem tuzemské ekonomiky. Loni se pohybovala zhruba kolem 36 procent, nyní je na hodnotě 42 procent, což je nejvíce od roku 2019. Na druhou stranu je podle něj třeba dodat, že před covidem se pohybovala na úrovni 68 až 75 procent.

Doporučované