Hlavní obsah

Do Česka míří další řetězec rychlého občerstvení, tentokrát Wendy’s

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Na český trh vstoupí další světový řetězec s rychlým občerstvením Wendy’s, od roku 2023 se jedná už o třetí globální značku nabízející převážně hamburgery, která otevře pobočku v Česku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Společnost Wendy’s se sídlem ve Spojených státech zatím působí v Evropě pouze v Británii. Během příštího desetiletí ale počítá s otevřením stovek restaurací v Evropě včetně České republiky. Umístění první české pobočky ani termín otevření řetězec zatím neupřesnil, na dotaz ČTK jeho zástupci uvedli, že uvažují o větších městech včetně Prahy.

Řetězec Wendy’s zařadil Česko mezi první země, kam chce v následujících letech rozšířit své služby. „Česko je díky svému silnému trhu, velké tradici rychlého občerstvení a výborné geografické poloze ideální základnou pro naši expanzi v Evropě,“ řekl ředitel společnosti Wendy’s pro Evropu Michael Clarke. Celkem nyní Wendy’s provozuje přes 7100 restaurací ve více než 30 zemích.

Loni v listopadu otevřel na Václavském náměstí svou první pobočku řetězec Popeyes, který se zaměřuje na jídla s kuřecím masem ve stylu kuchyně z americké Louisiany. V nově zrekonstruovaném obchodním domě Máj by pak letos na podzim měl otevřít první českou pobočku americký řetězec rychlého občerstvení Five Guys.

Kromě Česka oznámila společnost Wendy’s rozvoj franšízy také v Irsku a Rumunsku. Právě zahraniční trhy jsou pro rozšíření řetězce zásadní, měly by tvořit až 70 procent expanze. V dalších deseti letech počítá firma se vznikem stovky poboček po celé Evropě, restaurace by chtěla mít například také v Polsku, Španělsku, Portugalsku nebo Francii. Kromě Česka je ale zatím potvrzené pouze Rumunsko a Irsko. V těchto dvou zemích plánuje řetězec otevřít pobočky v příštím roce.

Wendy’s se stejně jako Popeyes či Five Guys zaměřuje na přípravu hamburgerů. Vedoucí pronájmu maloobchodních prostor pro střední a východní Evropu ve společnosti Cushman&Wakefield Jan Kotrbáček při loňském otevření řetězce Popeyes řekl, že trh s rychlým občerstvením v ČR nadále není zcela nasycený a firmy v tuzemsku fungují velmi dobře. Na otevření první pražské pobočky Popeyes čekali lidé ve frontě několik hodin.

V Česku jsou nejrozšířenější restaurace rychlého občerstvení KFC se 120 podniky a McDonald’s, který naposledy otevřel 117. podnik. Na trhu je také například Burger King nebo Pizza Hut.

Doporučované