Hlavní obsah

Disney boduje rekordním animákem, zábavní parky ale hlásí problémy

Foto: The Walt Disney Company

Ilustrační snímek.

Úspěch filmu V hlavě 2 společnosti Disney sice pomohl zvýšit zisky tohoto zábavního gigantu, ale problémy se objevují v kouzelném království jinde. Jak si vede slavné filmové studio, popsal server BBC.

Článek

Za tři měsíce do června se společnost Disney přehoupla do zisku zejména díky pokračování filmu V hlavě 2. Snímek od Pixaru spadajícího pod Disney se totiž stal nejvýdělečnějším animovaným filmem všech dob. Společnost Disney také uvedla, že její streamovací aktivity byly poprvé v zisku.

Podle analytiků však byly celkové výsledky společnosti zklamáním, protože její zábavní parky vydělaly méně peněz, než se očekávalo.

Za pokles tržeb zábavního parku, které tvoří více než polovinu jeho zisku, mohou částečně i olympijské hry v Paříži, kde Disneyland sídlí. Na vině byl také pokles spotřebitelských výdajů, píše BBC.

Společnost Disney mezitím uvedla, že nižší poptávka v jejích amerických parcích bude pokračovat i ve druhé polovině roku.

Mediální analytik Ben Barringer ze společnosti Quilter Cheviot pro zpravodajský server uvedl, že pokulhávající výsledky „přilévají olej do ohně“ obavám ze zpomalení americké ekonomiky, které znervóznily světové akciové trhy.

Tlak na společnost Disney vytvářejí také diváci, kteří se odklánějí od tradičních návyků sledování televize a kina. Při posledním zveřejnění finančních výsledků v květnu firma spoléhala na to, že omezení sdílení hesel pomůže zvýšit počet předplatitelů streamingu.

Šéf společnosti Bob Iger byl dokonce povolán z důchodu, aby pomohl společnost změnit, ale podle Barringera je před ním ještě mnoho práce. „Po zbytek roku bychom měli očekávat další potíže,“ řekl, protože společnost se stále nachází v „režimu přeměny“.

Uvedl, že některé z jejích problémů jsou způsobeny také tím, že „Disneyland v Paříži se potýká s problémy kvůli olympijským hrám ve městě a také tím, že Čína prochází vlastními ekonomickými problémy, “ cituje jeho slova BBC. Zároveň ale uvedl, že „hvězdné výnosy“ lze očekávat od uvedení filmu Deadpool & Wolverine.

Marvelovský crossoverový film měl v USA impozantní úvodní víkend –⁠⁠⁠ a stal se osmým největším otvírákem vůbec a zatím nejlepším v tomto roce, píše BBC.

„Po několika letech neúspěchů a nevýrazných úspěchů nyní společnost Disney během měsíce a půl uvedla nejvýdělečnější animovaný film všech dob a dosáhla největšího otevření pro film s ratingem R,“ napsal před zveřejněním výsledků společnosti Disney mediální analytik společnosti Moffett Nathanson Robert Fishman. Rating R označuje filmy, kde je mladým do 17 let doporučen dospělý doprovod.

Dodal však, že očekávaný návrat společnosti do „formy“ se teprve ukáže, spoléhá totiž na tak spolehlivé tituly, jako jsou Odvážná Vaiana 2 nebo Mufasa: Lví král.

Doporučované