Hlavní obsah

Krajské volby

Průběžné výsledky voleb v ČR
Sečteno 2,99 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
6 913
ODS
1 534
STAN
1 274
SPD+Trikol+PRO
762
Piráti
585

Volby do Senátu

Průběžné výsledky 1. kola voleb
Sečteno 2,80 %
Výsledky voleb

Další týden. Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se znovu odkládá

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se opět odkládá o týden, a to na úterý 23. ledna. Po dnešním jednání s vedením podniku to řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina.

Článek

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se opět odkládá o týden, a to na úterý 23. ledna. Po dnešním jednání s vedením podniku to ČTK řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií.

„Je to potvrzeno od vedení. Byli jsme ubezpečeni, že se mezi Liberty Ostrava a Tamehem jedná na nejvyšší úrovni,“ řekl Slanina.

Liberty Ostrava už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Zaměstnanci obou firem jsou od loňského 22. prosince doma, protože huť je bez energií. Tameh jejich dodávky zastavil. Návrat lidí do práce se posouval už dvakrát, jako původní termín návratu huť uváděla 3. leden.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má i s dceřinými firmami zhruba 6000 zaměstnanců, Tameh přes 300.

Problémy společnosti zasahují i do dalších oblastí ekonomiky. Ostravská Liberty je například po Třineckých železárnách druhým největším příjemcem bezplatných povolenek v České republice. Konkrétně měla letos Liberty dostat 3,3 milionu povolenek. To při aktuální tržní ceně za jednu povolenku okolo 70 eur znamená hodnotu přibližně 231 milionů eur. Podle současného kurzu to představuje zhruba 5,7 miliardy korun.

Avšak vzhledem k finanční krizi v Liberty není jisté, že Ministerstvo životního prostředí povolenky pro ostravskou huť uvolní, případně v jakém množství.

Události okolo Liberty Ostrava na SZ Byznys

Redakce SZ Byznys dění okolo Nové huti ze skupiny Liberty podrobně sleduje. Nejdůležitější články k tématu jsou k dispozici v níže uvedeném přehledu:

Související témata:

Doporučované