Hlavní obsah

Miliardy dolarů v akci. Američtí těžaři se skupují navzájem

Foto: JHVEPhoto, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

ConocoPhillips koupí za 22,5 miliardy dolarů Marathon Oil a rozšíří své působení v USA a Rovníkové Guineji. Tento krok posiluje společnost na trhu s břidlicovým plynem. Transakce zahrnuje 14,7% prémii pro akcionáře Marathonu.

Článek

Společnost ConocoPhillips se dohodla na převzetí společnosti Marathon Oil za 22,5 miliardy dolarů. Dle agentury Bloomberg se tak rozšířila „velká nákupní horečka v americkém ropném a plynárenském průmyslu“.

Dohoda o převzetí představuje 14,7% prémii k poslední ceně akcií společnosti Marathon, uvádí Bloomberg.

ConocoPhillips je americká energetická společnost a Marathon Oil je americká společnost zabývající se průzkumem uhlovodíků. Díky akvizici dosáhne ConocoPhillips do Texasu, Severní Dakoty a také do Rovníkové Guineje a dostane se blíže k úložišti břidlicového plynu.

Jde o další zprávu o konsolidaci v americkém energetickém sektoru. ConocoPhillips již dříve v Texasu expandovalo, konkrétně v Permské pánvi, ležící na západě státu, kde se frakováním těží ropa i zemní plyn. Naposledy to bylo, když za 13 miliard dolarů převzali společnost Concho Resources. Za dalších 9,5 miliardy dolarů je pak posílil podíl společnosti Shell.

Podobně postupuje i konkurence, například ExxonMobil koupil za 62 miliard dolarů firmu Pioneer Natural Resources a Chevron zase utratil 53 miliard dolarů za Hess Corporation.

Související témata:

Doporučované