Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Prosecco se vyrábí z hroznů odrůdy Glera v geograficky přísně vymezené oblasti severní Itálie v kraji Veneto, tedy Benátsko, a Friuli Venezia Giulia, Furlánsko-Julské Benátsko.
Vinaři z této oblasti mají podle rozhodnutí italské vlády z roku 2009 výsadní právo používat pro šumivá vína z tamních vinic označení „prosecco“. Vína vyráběná v jiné oblasti značku používat nesmějí.
Nejkvalitnější hrozny pochází z provincie Treviso, z kopců mezi městy Valdobbiadene a Conegliano. Podle vinařů nabízejí pro pěstování hroznů ideální podmínky. Téměř polovina Čechů ví, že „rodištěm“ prosecca je právě severní Itálie, ukázal v červenci 2022 průzkum na vzorku 1 050 Čechů ve věku 18 až 65 let.
Před dvěma lety bylo italským vinařům umožněno poprvé vyrábět novou rosé variantu, kdy se původní odrůda Glera doplňuje z 10 až 15 procent modrou odrůdou Pinot Noir. Tuto variantu zná 30 procent Čechů.
Co jste možná nevěděli o proseccu
Vybírá se ze dvou základních druhů, podle tlaku v lahvi.
Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvajícím perlením a spolehlivě se pozná podle typické korkové zátky ve tvaru hříbku.
Frizzante je perlivé víno, které má obvykle kratší perlení a je nejčastěji uzavřeno šroubovým uzávěrem.
Existuje i tiché prosecco pod označením „tranquillo“, neobsahuje žádné bubliny. Jde však o zcela výjimečné lahve i způsob výroby.
Spotřeba v Česku šestý rok po sobě roste, na každého dospělého člověka už připadá jedna lahev ročně a Česku patří 13. příčka v žebříčku dovážejících zemí.
Nejvíce se však vypije v Itálii, odkud nápoj pochází. Ročně tam „padne“ víc než 192 milionů lahví, v průměru 3,18 lahve na osobu.
Celosvětová spotřeba stále stoupá
Podle údajů sdružení výrobců DOC Consortium – Valori Italia se k nám v roce 2021 dovezlo přes 8,7 milionu lahví, téměř o 27 procent více než v roce předchozím. Ještě v roce 2016 se dovezlo 2,5 milionu lahví, takže loňský počet představuje nárůst o 250 procent.
Co jste ještě možná nevěděli o proseccu
Podle zbytkového cukru se dělí na Extra Brut, Brut, Extra Dry a Dry. Přestože podle překladu má být Extra Dry tím nejsušším, litr tohoto vína obsahuje 12 až 17 gramů zbytkového cukru, takže se jedná o mírně sladší prosecco.
Sušší varianty jsou Brut nebo Extra Brut. První z nich má obsah zbytkového cukru do 12 gramů na litr. Extra Brut obsahuje maximálně 6 gramů. Nejsladší je pod označením Dry, které obsahuje 17 až 32 gramů cukru.
Za šest let se nejen rapidně zvýšila spotřeba, ale proměnily se i chuťové preference. „Do myslí i skleniček spotřebitelů se původně dostalo jako jedna ze složek koktejlů, dnes už skoro 60 procent příznivců prosecca upřednostňuje pití samotného čistého nápoje, u kterého hraje mnohem důležitější roli kvalita a chuť,“ podotýká Marek Žižkovský, manažer jedné ze značek prosecca pro Českou republiku.
Celosvětově, mimo Itálii, se v roce 2021 prodalo více než 546 milionů lahví. Nejvíc ve Velké Británii, USA a Německu. Následují Francie, Belgie a Švýcarsko.
Letošní rok opět rekordní
Trend zvyšující se poptávky pokračoval i v prvních měsících letošního roku. Od ledna do března se z Itálie do celého světa vyvezlo už 118 milionů lahví, což je o 22 procent více než za stejné období v roce předcházejícím. Jen do Česka připutovalo 1,6 milionu lahví, což představuje meziroční nárůst o čtvrtinu.
„Prosecco je v podstatě synonymem ‚dolce vita‘, pověstného italského užívání si života. Mezi šumivými nápoji tak má zcela výjimečné postavení, protože s jeho otevřením konzumenti nečekají jen na oslavy a svátky,“ vysvětluje Marek Žižkovský, v čem podle něj tkví takový úspěch a stoupající zájem konzumentů.
Co znamená DOC a DOCG
DOC znamená, že pochází z vinic na severu Itálie, kde se podle zákona může vyrábět, a to podle předepsaných výrobních procesů.
Aby získalo označení DOCG, musí pocházet z vyhlášené oblasti Conegliano-Valdobbiadene. Kromě toho navíc prochází přísnými kontrolami kvality. Označení je zárukou nejkvalitnějšího italského prosecca.
DOCG Rive napoví, že pochází ze strmých svahů ve stejné oblasti, hrozny se sbírají ručně a má svěží chuť i dlouhotrvající dochuť.
Označení Superiore di Cartizze znamená, že pochází z nejstrmějších svahů San Pietro di Barbozza, San Stefano a Saccol a patří k absolutní špičce.
Podle nového průzkumu značky si ho totiž skoro třetina lidí otevře doma, 23 procent oslovených má tento typ šumivého vína spojený s venkovním grilováním, 17 procent uvedlo, že si ho dá v restauraci nebo baru.
Boom možná zbrzdí inflace
Prosecco je soudě podle prodejů vyloženě letní pití. Od května do konce srpna křivka prodejů oproti zbylým měsícům rapidně stoupá.
Prodejci se však obávají, že kvůli zdražování začnou lidé šetřit a odbyt klesne. „Samozřejmě, že se bojíme o celý trh bublin. Lahev šumivého vína je zbytné zboží. Existují průzkumy, které říkají, že mezi prvními, co lidé škrtnou v nákupním košíku, bude alkohol,“ obává se o vývoj na trhu Martin Fousek, marketingový ředitel Bohemia Sekt.
„Zásadní budou Vánoce, které to ukážou. Na těch poznáme, co se na trhu děje,“ dodává pro SZ Byznys.