Hlavní obsah

Čínskému výrobci elektromobilů se daří. BYD porazil i Muskovu Teslu

Foto: FooTToo, Shutterstock.com

Vozy BYD.

Čínskému výrobci automobilů BYD se podle televize CNN na konci roku 2023 podařilo předstihnout dosud kralující americkou Teslu v počtu prodaných elektromobilů. Šéf Tesly přitom v minulosti asijského konkurenta kritizoval.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čínská automobilka BYD (Build Your Dreams) dočasně předstihla na konci roku 2023 americkou Teslu v celosvětovém počtu prodaných vozů do zásuvky. Asijská velmoc je v současnosti největším automobilovým trhem a domácí značce se daří také díky nízké ceně či vysokému deklarovanému dojezdu u hybridních modelů.

Co je na situaci zajímavé, jsou starší výroky šéfa Tesly Elona Muska. Agentura Bloomberg připomíná slova Muska, který vozy BYD v minulosti označil za „nijak zvlášť atraktivní“.

„Tesly si velmi vážíme,“ řekla v reakci na výsledky výkonná viceprezidentka společnosti BYD Stella Li pro Yahoo Finance. „Je to lídr na trhu. Myslím, že bez nich by globální trh s elektromobily nemohl (postupovat) tak rychle,“ dodala Li.

Zatímco Tesla sází výlučně na elektromobily, BYD vyrábí také hybridy kombinující spalovací motor a bateriové úložiště. Hybridy tak nabízejí výrazně vyšší dojezd, na což řada řidičů dnes slyší.

Související témata:

Doporučované