Hlavní obsah

Čína chce kontrolovat dovezené české mléko. Dotkne se to i Agrofertu

Foto: Iakov Kalinin, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Čína plánuje odvetu Evropské unii za cla na elektromobily. Chce kontrolovat import mléčných výrobků ze zemí včetně Česka. Do Číny exportuje například Mlékárna Hlinsko z koncernu Agrofert.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čína začala vyšetřovat dovoz mléčných výrobků ze zemí Evropské unie včetně České republiky. Chce prověřit 20 dotačních programů na podporu mlékárenského průmyslu z celé sedmadvacítky, nejvíce si však posvítí na osm států, mezi nimiž je kromě Česka i Rakousko, Finsko, Rumunsko, Chorvatsko, Itálii, Irsko a Belgii. Výsledkem by mohlo být uvalení nových cel.

České Ministerstvo zemědělství podle mluvčího Vojtěcha Bílého zatím nemá k situaci bližší informace a dění monitoruje.

Vyšetřování se má podle agentury Reuters zaměřit na různé druhy sýrů, mléka, smetany a dalších mléčných výrobků. Česká republika však tyto produkty do Číny téměř nevyváží. Jejich export se dlouhodobě drží pod jedním procentem, loni tuzemsko podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyvezlo do Číny 0,08 procenta z celkového exportu produktů z mléka.

Celkem se z Česka v roce 2023 vyvezly mlékárenské výrobky za 28,352 miliardy Kč. Hodnota vývozu do Číny činila podle ČSÚ 23,286 milionu Kč.

„Nemyslím si, že by to mělo mít nějaký významný vliv, je to spíš protiopatření Číny proti praktikám Evropské unie vůči této zemi,“ říká Jiří Kopáček, předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského.

Od 6. 9. budeme muset dávat šest vzorků z každé dodávky do akreditované laboratoře pro přezkum na komerční sterilitu. Pro nás půjde o komplikaci, ale pravděpodobně řešitelnou.
Pavel Heřmanský, mluvčí Agrofertu

Do Číny však vyváží například Mlékárna Hlinsko z koncernu Agrofert, která se bude muset přizpůsobit čínským požadavkům na kontrolu. „Od 6. září budeme muset dávat šest vzorků z každé dodávky do akreditované laboratoře pro přezkum na komerční sterilitu. Pro nás půjde o komplikaci, ale pravděpodobně řešitelnou. Jelikož to od září bude nové opatření, nejde ještě předjímat, jak to bude přesně probíhat nebo jaké problémy nám to může způsobit,“ říká mluvčí Agrofertu Petr Heřmanský. Pod Agrofert spadá také Mlékárna Olma, ta však do Číny své výrobky nevyváží.

Na čínském seznamu je však i Itálie, přes kterou zboží reexportuje společnost Brazzale Moravia. „Firma má výrobní cyklus rozdělen, výroba probíhá v Česku, ale zrání v Itálii, takže výrobky tečou dál odsud,“ říká Kopáček.

Většina velkých mlékáren v Česku však žádný byznys v Číně nemá, a proto se jich opatření nijak nedotkne. „Vyšetřování čínského ministerstva obchodu kvůli dovozu mléčných výrobků do Číny nebude mít na české zastoupení společnosti Lactalis žádné dopady. Do Číny společnost Lactalis CZ své výrobky nedováží a nemá s ní ani žádné jiné obchodní vazby,“ uvedl generální ředitel společnosti Lactalis CZ Michal Brada. Pod společnost spadají Mlékárny Klatovy a Mlékárny Kunín.

Rozhodnutí Pekingu souvisí se sporem o cla na dovoz čínských elektromobilů do EU. Jelikož Česká republika obecně nepatří mezi významné importéry mléka, je podle Kopáčka těžké odhadovat, proč si Čína vybrala zrovna ji. „Vidím to spíš jako z jejich strany politické opatření. Myslím si, že by měli větší problémy mlékárenští výrobci v Německu, Nizozemí či Dánsku,“ říká Kopáček. Tyto země však nefigurují na seznamu čínských priorit.

Vyšetřování začalo ve středu a podnět k němu dala stížnost, kterou 29. července podaly čínské mlékárenské svazy Dairy Association of China a China Dairy Industry Association. EU byla v loňském roce podle čínských celních údajů druhým největším dovozcem mléčných výrobků do Číny hned po Novém Zélandu.

Ze zemí uvedených na čínském seznamu je zdaleka největším vývozcem mléčných výrobků Irsko, které loni do Číny prodalo mléčné výrobky za 461 milionů dolarů (10,4 miliardy Kč).

Doporučované