Hlavní obsah

Cestovky čekají rekordy. Pomůže jim obří zájem o last minute zájezdy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Čechy letos před dovolenou u moře protesty tisíců obyvatel zemí jižní Evropy nezastaví. Prodeje cestovních kanceláří opět rostou. Některé čekají rekord.

Článek

Desítky tisíc Čechů na letní dovolenou letos odcestují s cestovními kancelářemi. Ty už nyní očekávají rekordní výsledky.

„Zájem o dovolené u Čedoku navazuje na rekordní výsledky z posledních let. Aktuálně u prodejů na letošní léto zaznamenáváme nárůst přibližně o 30 procent oproti loňskému roku, kdy byly prodeje doposud nejlepší v historii naší cestovní kanceláře,“ říká tisková mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Letošní prodeje jsou v letošní sezoně vyšší než během loňské také v případě cestovní kanceláře Fischer. „Na základě toho můžeme očekávat, že by rok 2024 pro nás mohl být ještě úspěšnější než ten loňský,“ uvedl mluvčí společnosti Jan Bezděk.

Čísla poskytovatelů zájezdů na tuzemském trhu posilují podle jeho slov nejen prodeje běžných zájezdů, ale také enormní zájem o takzvané last minute nabídky, jejichž termín odjezdu bývá jen několik málo dnů po pořízení.

Zájezd na poslední chvíli bude levnější o tisíce korun

„Záleží na konkrétní destinaci, hotelu a zájmu o ně, ale cena může být nyní nižší i o desítky procent,“ uvedl mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Jejich nabídka je ale podle Kateřiny Pavlíkové z Čedoku už nyní v některých populárních lokalitách omezená.

„Vzhledem k zájmu o dovolené jsou nabídky na poslední chvíli omezené, spíše pro flexibilní cestovatele, kteří si vyberou z volných míst,“ uvádí Pavlíková s tím, že do akční nabídky se nyní postupně dostávají také pobyty v září, které zároveň výběr mírně rozšiřují.

„Přirozeně se objevují last minute nabídky zejména v destinacích, kam míří také nejvíce letadel a kde mají cestovní kanceláře největší hotelové kapacity, tedy například v Turecku, Egyptě nebo třeba v Řecku,“ dodává mluvčí CK Čedok.

Podle Lucie Hasman, tiskové mluvčí CK Blue Style, jsou tyto destinace společně také s Tuniskem a Bulharskem v letošní sezoně nejžádanější lokality, kam Češi na letní dovolenou míří.

„Jsou to takové tradiční jistoty pro dovolené. Všechno to jsou oblasti, kde jsou turisté vítáni. Protože místní dobře vědí, že jim turistika přináší práci, a mají zájem na tom, aby byli návštěvníci spokojení a vraceli se. Stále tak pracují i na tom, aby služby byly ještě lepší,“ uvedla pro SZ Byznys Lucie Hasman.

Letní destinace se proti turistům začínají bouřit

Právě otázka přijíždějících turistů do jižních zemí Evropy je ale v posledních týdnech velmi významným tématem pro tamní obyvatele, kteří se proti masovým přílivům cizinců začínají ohrazovat.

Protesty proti rekreantům v posledních týdnech proběhly například v Řecku, na Mallorce, Korfu, Tenerife, Kanárských ostrovech nebo v Barceloně.

„Protesty se dají rozdělit na dvě části. Z jedné části jsou to protesty zaměřené vyloženě proti turistům. Velká část z nich je ale zaměřená hlavně na situaci, která je spojená s turistikou,“ vysvětlil Jan Papež, viceprezident Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR).

Například na Kanárských ostrovech nebo na Korfu tamní obyvatelé protestovali proti postoji lokálních vlád, které nevytváří žádné jiné pracovní příležitosti a vytváří tím určitou závislost na turistice.

Cestovky musí reagovat

„V některých lokalitách, jako je například Santorini nebo Palma de Mallorca, protesty vznikaly kvůli velkým zaoceánským lodím, které okamžitě do prostoru vychrlí tisíce cestujících. Ti ve své podstatě v jeden okamžik do lokality vpadnou, a aniž by utratili jakékoliv peníze, zase odjedou pryč,“ dodává Jan Papež.

Tisíce protestujících v turistických destinacích ale podle viceprezidenta ACK ČR situaci cestovním kancelářím prozatím nekomplikují. Reagovat na to ale musí.

„Zatím tlak nepociťujeme. Je pravda, že se na situaci klienti dotazují, je ale povinnost cestovní kanceláře s těmito podmínkami v jednotlivých destinacích pracovat a případně se jim v nejvytíženější termíny raději vyhnout,“ vysvětlil.

„Proto se například poznávací zájezdy do Benátek přes cestovní kanceláře realizují častěji v září než během července nebo srpna,“ dodává Jan Papež.

Doporučované