Hlavní obsah

Čeští zbrojaři díky Ukrajině zažili rekordní rok

Hostem SZ Byznys byl Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zbrojní průmysl má za sebou rekordní rok s odhadovaným exportem až 30 miliard korun. Letošek už takový ale nebude, je přesvědčen Jiří Hynek, šéf Asociace obranného a zbrojního průmyslu.

Článek

Až budou čeští výrobci zbraní a další techniky uzavírat hospodaření za loňský rok, počítat budou v desítkách miliard. Jen za první pololetí vyvezli zbraně a techniku, které sami vyrobili, za 13 miliard. Za celý rok pak číslo dosáhne 25 až 30 miliard korun.

Dalších zhruba 10 miliard navíc představují zakázky v rámci tzv. brokeringu, kdy české firmy zprostředkovaly obchody mezi jinými státy.

„Bylo to od zemí, které například měly munici vhodnou pro ukrajinské jednotky,“ říká Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu.

Největší zájem byl o produkty, ve kterých Češi vynikají, například pasivní sledovací systémy, oblast protichemické ochrany nebo ruční palné zbraně.

Letos ale výrobci tak úspěšný rok mít nebudou, přestože válečný konflikt na Ukrajině pokračuje. „My jsme v loňském roce hodně sahali do zásob toho, co jsme měli vyrobeno. Nyní už musíme všechno vyrábět. Chybí materiál, chybí pracovníci a není to vůbec jednoduché,“ říká šéf tuzemských zbrojařů v rozhovoru pro SZ Byznys.

Firmy limituje například chybějící typ oceli, potřebný pro výrobu zbraní, nebo nedostatek konkrétní látky pro kompletaci protichemických prostředků. Čekací lhůty na dodávky z Asie se z šesti týdnů dostaly na šest měsíců.

Oligarchové nechtějí dát peníze ukrajinské vládě. Zbraně nakupují přímo, ale s jejich zástupci to vyjednávání o ceně je vždycky to nejsložitější.
Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu

Výrobce limituje také to, že Ukrajině po téměř roce obrany před ruskou agresí začínají docházet peníze. A to přesto, že část nákupů financují tamní velmi vlivní oligarchové.

„Nemám přímé důkazy. Ale z toho, jak sleduji různé informace a toky zboží, si myslím, že ano, že oligarchové do toho vstupují. Většinou nechávají věci nakoupit přímo, nechtějí dát peníze ukrajinské vládě, ale s jejich zástupci to vyjednávání o ceně je vždycky to nejsložitější,“ říká Jiří Hynek.

Zemi ale podle jeho informací přímo zevnitř ukrajinské armády chybí i zdravotnické vybavení, například základní lékárničky pro vojáky v první linii.

„Dokážu si představit, že by Česko mohlo udělat třeba to, že toto vybavení české armády daruje na Ukrajinu a doplní lékárničkami novými,“ uvádí příklad možné další pomoci Jiří Hynek.

24. února uplyne od vpádu ruské armády na Ukrajinu přesně rok. Jejím důsledkem je nejen přerušení diplomatických vztahů s Ruskou federací ze strany západních demokratických států i ekonomické sankce.

Reklama

Doporučované