Hlavní obsah

Český Unicorn expanduje mimo Evropu. Arabským zemím dodá systém za miliony

Foto: Unicorn Systems

Foto z podepisování dohody mezi organizací GCCIA a společností Unicorn.

Česká firma Unicorn Systems dodá arabským zemím softwarový systém, který jim umožní zkvalitnit tamní energetickou síť. Doposud evropská firma tak expanduje do nového regionu.

Článek

Česká firma Unicorn zabývající se vývojem a distribucí softwarových systémů uspěla ve výběrovém řízení na dodání obchodního systému do šesti arabských států.

Tendr pořádala organizace Gulf Cooperation Council –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Interconnector Authority (GCCIA), která spravuje vysokonapěťovou infrastrukturu v Saúdské Arábii, Bahrajnu, Kuvajtu, Kataru, Ománu a Spojených arabských emirátech.

Firma doposud působila pouze na evropském trhu, kde se podílela na transformaci evropské energetiky a budování jednotného liberalizovaného trhu s energiemi. Tato zakázka od šesti arabských států s cenou v řádech milionů dolarů poprvé firmě otevírá dveře i mimo Evropu.

„Jsme nesmírně hrdí na to, že můžeme spolupracovat s GCCIA na tomto strategickém projektu. Považujeme to za obrovský milník a potvrzení naší schopnosti dodávat špičková řešení pro energetiku na globální úrovni. Věříme, že nám úspěšná implementace našeho produktu v regionu Perského zálivu otevře dveře k dalším příležitostem a expanzi na Blízkém východě,“ říká generální ředitel Unicorn Systems Jan Jaroš.

Na projektu bude přímo na místě spolupracovat tým pěti expertů z Unicornu, kteří zajistí hladkou implementaci a podporu. Česká softwarová společnost dodá takzvaný Electricity Market Management System (EMMS), který arabské organizaci pomůže zefektivnit procesy a otevřít nové možnosti na rozvíjejícím se regionálním trhu s elektřinou.

Tamní trh se neustále rozšiřuje do nových oblastí, v současnosti například do Iráku, a v budoucnu přibudou další země. K využívání pokročilejších postupů pak přispěje i český software.

Unikátní systém

Řešení od Unicornu stojí na produktu Damas MMS:E, což je komplexní platforma pro řízení trhu s elektřinou navržená a vyvinutá pro potřeby provozovatelů přenosových soustav a operátorů trhů.

„Díky své flexibilitě a konfigurovatelnosti je naše řešení připraveno na změny a rozšíření, například o nové typy trhů nebo nové procesy zajišťující bezpečnost dodávek. Systém EMMS pro GCCIA bude vystavěn s využitím stávajících obchodních modulů Damas MMS:E, které odpovídají nejmodernějším technickým a oborovým standardům,“ vysvětluje Michal Vacek, ředitel divize, která má v Unicorn Systems průlomovou zakázku na starost.

Systém je navíc velmi flexibilní a dokáže se přizpůsobit rostoucím požadavkům na udržitelnost a přechod k zelené energetice.

O firmě Unicorn Systems

  • Firma založená podnikatelem Vladimírem Kovářem působí na trhu od roku 1990.
  • Doménou holdingu Unicorn je poskytování IT služeb pro byznys, například velkým energetickým společnostem. Podniká také v řadě dalších oblastí, mimo jiné ve vzdělávání nebo v nemovitostech.
  • Koncern ovládaný Vladimírem Kovářem se dělí do dvou základních větví: samotný Unicorn a internetovou službu Plus4U.
  • Ke dnešnímu dni společnost Unicorn dodává systémy do 33 zemí světa.
  • Systém DaMas MMS E pak dodává do: Norska, Švédska, Finska, Dánska, Švýcarska, Rakouska, Portugalska, Irska, Litvy, Slovenska, Řecka, Ukrajiny, Rumunska, Česka, Británie, Polska a Srbska
  • Skupinu Unicorn v minulých letech zasáhla kauza zmizelých iPhonů z e-shopu Mamut.cz, který patřil do sítě firem Unicorn.

Doporučované