Hlavní obsah

Český miliardář kupuje v Brazílii sedm vodních elektráren

Foto: Energo-Pro, Seznam Zprávy

Přehrada s elektrárnou na řece Verde v Amazonii.

Děláme to i kvůli počasí, abychom rozložili riziko, říká šéf Energo-Pro Petr Milev k expanzi do další země. Výroba elektřiny z vody vynáší, firma původem ze Svitav bude mít už přes deset tisíc zaměstnanců na třech kontinentech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Firma Energo-Pro českého miliardáře Jaromíra Tesaře se rozrůstá do Brazílie. Kupuje sedm menších vodních elektráren, dohromady jich bude mít po světě už 52.

Objekty stojí na řekách Lambari, Pomba, Grande a Verde. Prodává je kanadská investiční skupina Brookfield, která je držela deset let. Dohromady loni vyrobily 425 gigawatthodin elektřiny, o něco málo víc než největší česká přehrada na Orlíku.

Cena zatím nebyla zveřejněna. Když Energo-Pro loni kupovalo stejně velký podnik ve Španělsku, zaplatilo za něj v přepočtu 7,5 miliardy korun. V Brazílii byl ale nákup podle neoficiálních informací výrazně levnější. Ke španělské investici firma uvedla, že by se měla vrátit do sedmi let.

Tesař založil Energo-Pro před třiceti lety a dnes je jedním z nejbohatších lidí v Česku. Přinejmenším podle účetních výkazů, na veřejnosti nevystupuje, s médii komunikuje jen přes svůj tým a nikde nekoluje ani jeho fotografie. Jeho společnost však dnes má podle účetních knih hodnotu v řádu desítek miliard korun.

Začínal v 21 letech s menšími vodními elektrárnami na Labi. Firemní legenda praví, že je Tesař začal skupovat v privatizaci na radu svého strýce, který za komunismu prodával po světě vodní turbíny z ČKD Blansko a po revoluci vyhodnotil hydroenergetiku jako perspektivní byznys.

Dnes má Energo-Pro vodní elektrárny v Bulharsku, Turecku, Gruzii a Španělsku. Dvě si nechalo na Labi, v Litoměřicích a Brandýse. V Bulharsku a Gruzii kontroluje kromě výroby také část distribuční sítě. Dohromady měla celá firma loni tržby 32 miliard korun, tedy podobně jako má v Česku operátor O2. Po započtení Brazílie to bude o 625 milionů víc.

Brazílie s největším veletokem světa vyrábí nejvíc elektřiny právě z vody. V zemi pracují vodní elektrárny o výkonu 110 gigawattů, což je desetkrát víc než uhelné zdroje v Česku. „Vstupujeme do země s velkou tržní ekonomikou a dlouhou historií vodní energetiky,“ uvedl k akvizici v tiskové zprávě Energo-Pro výkonný ředitel firmy Petr Milev.

Jak řekl v rozhovoru pro SZ Byznys letos v létě, jednou z hlavních charakteristik firmy je to, že nikdy nic neprodává. Další filozofií je „geografická diverzifikace“, jak je vidět právě na vstupu do Brazílie nebo na stavbě v Kolumbii, kde Energo-Pro buduje vodní elektrárnu vlastními silami a do dvou let ji chce spustit.

„Přináší nám to odolnost vůči různým krizím, geopolitickému či ekonomickému vývoji v určitých zemích nebo regionech. Vyvážené portfolio vodních elektráren v globálním měřítku také znamená, že nás nijak neohrožuje třeba snížení vodních srážek v jedné z lokalit,“ dodává Milev ke vstupu do Jižní Ameriky.

Převzetí sedmi elektráren má být hotové do konce roku po odbavení schvalovacích procedur u příslušných brazilských orgánů a bank. Energo-Pro bude nákup financovat vydáním nových zelených dluhopisů. Ještě před vstupem do Brazílie firma po světě zaměstnávala 9700 lidí.

Doporučované