Hlavní obsah

Česko neposílá jen zbraně. Na Ukrajině pomáhá s teplem, vodou i operačními sály

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Desítky českých kogeneračních jednotek pomáhají Ruskem napadené Ukrajině zvládat výpadky dodávek tepla a elektřiny. Moskva totiž stále častěji útočí na velké elektrárny, před zimou chce vyřadit z provozu co nejvíce zdrojů energie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Velké ukrajinské elektrárny jsou často terčem ruské agrese. Abychom to nějak dokázali nahradit, tak Ukrajině pomáhají právě české kogenerační jednotky,“ uvedl v pondělí na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že na Ukrajině pomáhají také české úpravny vody od firmy Colt CZ nebo vybavení operačních sálů.

Kogenerační jednotky jsou podle vládního zmocněnce Tomáše Kopečného jedním z nejžádanějších výrobků. Ukrajinská města na ně vypisují tendry v hodnotách desítek milionů eur.

Mezi největší dodavatele z Česka patří společnosti GENTEC CHP a TEDOM, jejichž jednotky zajišťují na Ukrajině teplo a energii pro obytné oblasti, průmyslové podniky, nemocnice a školy. Na ukrajinském trhu s kogeneračními jednotkami zabírají podle Kopečného české firmy asi 35 procent. Společnosti, které se chtějí v rekonstrukci Ukrajiny prosadit, si podle něj musí pospíšit a být na tamním trhu první.

Kdo rychle dává, dvakrát dává

Právě společnost GENTEC CHP opakovaně zvítězila v tendrech, které na dodávku kogeneračních jednotek vyhlásily mezinárodní fondy. Díky jejich financování se firmě na Ukrajinu podařilo dostat již 29 jednotek, třicátá je ještě na cestě. Dohromady zařízení vyšla na 400 milionů korun a s celkovým výkonem 17 megawattů zásobují teplem a elektřinou přes 17 tisíc domácností.

Zajištění dodávek byla podle ředitele společnosti Václava Kleina velká výzva, a to především kvůli potřebě navýšení kapacit. Firma musela narychlo navýšit jednak výrobní kapacitu, nabrat nové zaměstnance a zajistit rychlé dodání do válkou zasažené země.

Co je to kogenerační jednotka

  • Kogenerační jednotka představuje účinný a zároveň ekologicky přijatelný zdroj výroby elektřiny a tepla.
  • Tato kombinovaná výroba elektřiny a tepla oproti klasické výrobě energií umí teplo využít efektivně a zužitkovat ho na teplo do otopné soustavy a na ohřev teplé užitkové vody s nižšími požadavky na vstupní palivo.
  • Jejím základem je spalovací motor na plyn a generátor.
  • Od nastartování trvá jednotce dosáhnout plného výkonu asi dvě minuty.
  • Vstupní palivo dokáže využít z více než 90 procent. Nejčastěji jako palivo využívá zemní plyn, zpracovat umí také bioplyn, biometan a do budoucna i vodík.
  • Elektrickou energií a teplem může zásobovat jak průmyslové podniky, tak například školy, nemocnice nebo obchodní střediska.
  • Kromě výroby elektrické energie a tepla jsou využívány i pro stabilizaci přenosové sítě.
Foto: Gentec CHP

Jak funguje kogenerační jednotka.

Zdroj: Gentec CHP

„Běžně se na trhu dodávají kogenerační jednotky zhruba jeden rok po objednání. My jsme zvládli zrychlit procesy tak, že jsme dodávali jednu kogenerační jednotku za průměrně 80 dní od objednání. Během deseti měsíců jsme jich pak vyrobili a dodali 30,“ dodává.

Plynové kogenerační jednotky jsou podle Kleina pro zajištění rychlé obnovy a decentralizace ukrajinské energetiky nejvhodnějším řešením. Jelikož se jedná o menší zdroje, mohou být rozmístěny na více místech a je obtížnější je bombardováním vyřadit.

„Jednotky vyrábí teplo i elektrickou energii, jsou schopné dodávat elektrickou energii do dvou minut od pokynu ke startu. V případě výpadku proudu jsou schopné fungovat v ostrovním režimu a zajistit tak v ohrožených oblastech fungování kritické infrastruktury a dodávky energií,“ vysvětluje Klein.

Doporučované