Hlavní obsah

„Česko je plán A.“ Zájemce o jaderný tendr slibuje zapojení domácích firem

Foto: Lukáš Lehotský, Unsplash

Jaderná elektrárna v Dukovanech.

Vítěze tendru na stavbu jednoho až čtyř jaderných bloků má oznámit vláda do poloviny července. O výstavbu se uchází korejská firma KHNP a francouzská EDF. A obě firmy zdůrazňují zapojení českých firem.

Článek

Už brzy by měl být znám vítěz „bitvy“ o obří zakázku na další jaderné bloky v Česku. Výrobce elektřiny ČEZ, který nyní projednává nabídky francouzské firmy EDF a korejské KHNP na stavbu jednoho až čtyř jaderných bloků, má v polovině června předat závěry svých posudků vládě.

Ta má o vítězi rozhodnout do poloviny července. O finálním počtu bloků rozhodne do konce srpna, řekl dnes premiér Petr Fiala (ODS) na konferenci Česko na křižovatce II. Jeden blok má vzniknout v elektrárně Dukovany, v případě větší výstavby by zde vznikly dva a stejný počet by přibyl i v Temelíně.

A obě zahraniční firmy se nyní snaží ukázat v co nejlepším světle, přičemž zdůrazňují především to, jak do stavby, pokud vyhrají, zapojí české firmy.

Trable jaderného tendru

Jaderný tendr se nevyvíjí dobře. Z očekávaného boje tří soupeřů vypadl favorizovaný americký Westinghouse. Své závazné nabídky podali zbylí dva uchazeči - francouzská firma EDF a korejská KHNP.

V jakém rozložení vláda stavbu bloků naplánuje, zatím není jasné. „Když se staví víc bloků, tak to vede k úspoře nákladů, ale je potřeba zvážit aktuální situaci zadavatele. Je možné, že se nejdřív budou stavět dva bloky a s nějakým časovým postupem další dva,“ uvedl dnes prezident a generální ředitel KHNP Jooho Whang.

Právě úsporou při zakázce na větší počet bloků argumentuje česká vláda, když obhajuje i tak velké náklady na jaderné bloky.

„Pokud se nebude stavět jeden blok, ale čtyři, úspory vyplývají z toho, že se ušetří na projekční fázi, výstavbě a nákupu komponentů,“ viceprezident KHNP Harry Chang. „Pokud by se v Dukovanech stavěly dva bloky, tak bychom mohli kromě úspor z rozsahu dosáhnout i dalšího efektu tím, že by se vhodně načasovalo, jak na sebe práce budou navazovat a zvolili bychom tu nejekonomičtější variantu,“ uvedl.

České firmy jsou prioritou

V Česku je nyní celkem šest jaderných bloků. Dva z nich jsou součástí elektrárny v Temelíně v jižních Čechách, další čtyři v Dukovanech na Třebíčsku. Nové bloky se mají začít stavět v roce 2029 a zahájit testovací provoz v roce 2036.

Oba uchazeči chtějí do výstavby zapojit i české firmy. Je to jejich zbraň při vzájemném soupeření, protože na zakázky pro české firmy dává vláda zásadní důraz.

„Naše nezaměstnanost je v Evropě rekordně nízká, ale to je teď a uvidíme, jaká bude v roce 2029, kdy začne stavba,“ řekl poradce KHNP Alois Míka.

„Plán KHNP je maximálně využít lidské zdroje v České republice,“ popsal směřování poradce. „Pokud to nebude stačit, následuje plán B a to je mobilizovat pracovní sílu v Evropské unii, nebo mimo, ale pořád v Evropě. Pokud by čistě náhodou chyběli zaměstnanci, KHNP může mobilizovat lidi i z jiných teritorií,“ dodal.

Spolupráci s tuzemskými podniky má v plánu i francouzský konkurent EDF. „Například při výstavbě elektrárny Hinkley Point C v jihozápadní Anglii získaly britské společnosti 64 procent hodnoty zakázky,“ potvrzuje záměr, který by uplatnila v ČR společnost EDF na webových stránkách.

Nabídky společností na stavbu bloků se liší také například výběrem reaktorů. Zatímco EDF nabízí reaktor EPR1200, adaptaci reaktoru EPR, vlajkové technologie společnosti EDF, korejský uchazeč navrhuje využít reaktor APR1000. Tomu loni sdružení European Utility Requirements (EUR) udělilo certifikát, kterým potvrdilo, že model odpovídá evropským normám.

Cenu výstavby zatím ČEZ nezveřejnil, podobné projekty se však pohybují v řádech několika stovek miliard korun za jeden blok. Jak nedávno uvedl SZ Byznys, korejská nabídka by podle expertů mohla Česko vyjít nepatrně levněji.

Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) je dceřinou společností korporátu KEPCO, který vyrábí elektřinu v Jižní Koreji. Firma KHNP se zaměřuje na výstavbu jaderných a vodních elektráren a vybudovala už 36 jaderných bloků.

Francouzský výrobce a distributor elektřiny Électricité de France (EDF) je největší energetickou společností v Evropě. Energii vyrábí hlavně v jaderných elektrárnách a působí nejen v Evropě, ale i v Africe, Jižní Americe a Asii. V roce 2023 vyrobila přes 467 TWh energie.

Doporučované