Hlavní obsah

Česka spořitelna zvýšila zisk o třetinu. Vydělala i její rakouská matka

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Rakouská skupina Erste, obchodovaná na burze v Praze, zveřejnila kvartální výsledky, které překonaly očekávání trhu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bankovní skupina Erste Group, s jejímiž akciemi se obchoduje na pražské burze, v pátek představila hospodářské výsledky za druhý kvartál roku. Výsledky rakouské skupiny, pod niž spadá Česká spořitelna, překonaly v mnoha ohledech očekávání trhu.

Banka ve druhém čtvrtletí vydělala 846 milionů eur (21,4 miliardy korun), což představuje meziroční pokles o šest procent. Zisk ale překonal odhad analytiků, kteří počítali s hodnotou 774 milionů eur.

Čistý úrokový výnos, což je důležitý ukazatel výnosů z úvěrů snížený o náklady na vklady, se zvýšil o 3,5 procenta na 3,56 milionu eur. Obě hodnoty překonaly analytický konsenzus agentury Bloomberg. Erste Bank oznámila, že plánuje vyplatit dividendu ve výši tří eur na akcii, což je mírně nad očekáváním trhu, které bylo 2,92 eura.

Akciový analytik Michal Křikava z Patria Finance vnímá výsledky Erste jako solidní, i s ohledem na konstruktivní návrh dividendy a zlepšený výhled na rok 2024.

„Na druhou stranu poznamenáváme, že vývoj akcií Erste byl před zveřejněním výsledků silně rostoucí, od počátku roku zpevnily o 26 procent. Celkově proto dnes očekáváme spíše mírně pozitivní reakci akcií,“ uvedl analytik. Akcie Erste ovšem krátce po otevření trhu oslabovaly zhruba o dvě procenta na 1176 korun za kus.

„Domnívám se, že pokles akcií je způsoben aktuálním negativním sentimentem, kdy ve čtvrtek americké akcie výrazně padaly kvůli obavám z vývoje ekonomiky. Akcie Erste se na pražské burze za poslední rok zhodnotily o téměř 44 procent, je tedy pravděpodobné, že část investorů se také rozhodla k vybírání zisků, zvlášť v kontextu zmíněných obav,“ dodal pro SZ Byznys analytik Karel Nedvěd z Fio banky.

„Celkově vnímáme výsledky pozitivně jak z pohledu samotných čísel za druhé čtvrtletí, tak z pohledu zvýšení celoročního výhledu. Očekávaná dividenda spolu s probíhajícím odkupem vlastních akcií v objemu 500 milionů eur představují přibližně devítiprocentní výnos pro akcionáře,“ hodnotí výsledky analytik Milan Lávička z J&T Banky.

Česká spořitelna zisk zvýšila

Do skupiny Erste patří na českém trhu Česká spořitelna, která je se 4,5 milionu klientů největší tuzemskou bankou, co se klientů týče. Bance vzrostl v letošním prvním pololetí meziročně čistý zisk o třetinu na 12,4 miliardy korun. Provozní zisk se zvýšil o 23,9 procenta na 15,2 miliardy korun a čistý úrokový výnos vzrostl o 14,2 procenta na 19 miliard korun.

Do výsledků se podle člena představenstva zodpovědného za finanční řízení Ivana Vondry pozitivně promítlo oživení domácí poptávky a růst úvěrů, které v poměru ke vkladům dosahují téměř 70 procent. „Výrazný vliv mělo i prostředí vysokých úrokových sazeb, které ale již začaly klesat a další pokles lze očekávat i ve druhé polovině roku,“ uvedl.

Pololetní hospodářské výsledky už zveřejnily i další velké banky v Česku. Raiffeisenbank se čistý zisk zvýšil o 28,1 procenta na 3,04 miliardy korun a Monetě o 9,1 procenta na 2,7 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala čistý zisk 221 milionů eur (5,6 miliardy korun), stejně jako před rokem. Čistý zisk Komerční banky klesl v prvním pololetí meziročně o 21,5 procenta na 6,34 miliardy korun.

Doporučované