Hlavní obsah

Česká armáda obdržela 20 000 ručních granátů, další dostane koncem září

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Armáda zatím obdržela 20 000 ručních útočných granátů od společnosti Colt CZ Defence Solutions, která je součástí skupiny Colt CZ Group SE. Dalších 30 000 kusů, které jsou součástí první dodávky, by měla převzít do konce září.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Společnost Colt CZ Defence Solutions postupně plní objednávky české armády. První dodávku nejméně 50 000 kusů měla armáda původně obdržet do konce srpna. Zatím ale dostala 20 000 ručních útočných granátů, dalších 30 000, které jsou součástí první dodávky, by měla převzít do konce září.

ČTK to sdělili mluvčí Colt CZ Group SE Eva Svobodová a mluvčí Ministerstva obrany (MO) David Polák.

„Společnost Colt CZ Defence Solutions v tuto chvíli dodala 20 000 kusů granátů z první nasmlouvané dodávky, čímž byla zajištěna aktuální urgentní potřeba české armády,“ uvedl Polák. „Zbytek první dodávky v počtu 30 000 kusů se již vyrábí a předáme ho během několika následujících týdnů, do konce září,“ doplnila Svobodová. Další dodávky budou podle ní doručeny v řádných termínech.

Podle dřívějších informací by měla společnost Colt CZ Defence Solutions dodat do roku 2027 munici za až 413 milionů korun. Ministerstvo obrany tak chce doplnit zásoby ručních útočných granátů, které byly do výzbroje armády zavedeny na základě výběrového řízení z roku 2017. V tehdejší zakázce za 200 milionů korun působila někdejší uherskobrodská Česká zbrojovka jako prostředník a dodávala granáty od německé společnosti Rheinmetall Waffe Munition.

Na dodávce se nyní podílí české firmy, a to v areálu státního podniku Vojenského technického ústavu (VTÚ) ve Vrběticích na Zlínsku, ve kterém v roce 2014 vybouchly muniční sklady. Nekompletní plnění první dodávky je podle Svobodové způsobeno prodlouženými dodacími lhůtami pro výrobní zařízení. „Považujeme za úspěch, že se navzdory napjatým dodavatelským řetězcům v obranném průmyslu v důsledku války na Ukrajině podařilo společnosti Colt CZ Defence Solutions zajistit klíčové komponenty a vstupní materiály v dostatečném předstihu, a to i pro rok 2025,“ uvedla.

Dodávkami společnost podle Svobodové úspěšně dokončila proces transferu technologií pro výrobu ručních granátů společnosti Rheinmetall v ČR. „A splnili jsme požadavek Ministerstva obrany na podíl transferu technologií do České republiky, který dosáhl 58 procent, namísto požadovaných 50 procent,“ doplnila. „Dodané granáty prošly úspěšnými testy. Jsme rádi, že se v současné velmi složité bezpečnostní situaci podařilo zrealizovat transfer technologií pro výrobu již osvědčených a zavedených ručních granátů společnosti Rheinmetall na území ČR - a že se daří tuto zakázku naplňovat,“ uvedl vrchní ředitel sekce vyzbrojování a akvizic MO Lubor Koudelka.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Doporučované