Hlavní obsah

Češi začnou stavět v Rakousku. Purposia Jana Hasíka tam zakládá dceřinku

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Jan Hasík se loni stal finalistou soutěže EY Podnikatel roku.

Stavební holding Purposia Group míří do Rakouska. Firma podnikatele Jana Hasíka tam zakládá dceřinou firmu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zhruba před rokem sloučil podnikatel Jan Hasík své stavební firmy kolem HSF Systems pod jeden holding a na český developerský trh poslal novou „štiku“.

Skupinu Purposia s ročními tržbami čtyři miliardy korun se od začátku netají evropskými ambicemi a ty teď stvrzuje pobočkou v Rakousku. Tam už teď úspěšně působí a má za sebou osm zakázek.

„Zatím jsme v Rakousku působili na stavbách jako dodavatel některých profesí, jako jsou střechy nebo fasády, ocelové konstrukce, výplně otvoru a nyní bychom chtěli rozšířit o generální dodávky. Začínáme tam stejně jako u nás či na Slovensku tím, že jsme angažovali country manažera – lídra Stefana Jansche, kterého známe z našeho předešlého působení v Rakousku. S ním teď budeme společně budovat náš rakouský tým,“ popisuje pro SZ Byznys Jan Hasík.

Nákup rakouské firmy

Zatím se finanční náklady na expanzi pohybují v jednotkách milionů korun. „Vzhledem k tomu, že se také rozhlížíme po případné koupi střední stavební firmy v Rakousku, tak mohou náklady skokově narůst. S tím ale počítáme v investičním plánu,“ dodává Hasík.

V Rakousku si chválí zejména transparentnější a kratší povolovací proces. „Zbývá více času na prováděcí projekt a předvýrobní přípravu stavby. To potom výrazně zkracuje čas realizace samotné stavby,“ dodává Hasík s tím, že je tamní trh také vyspělejší. „A to skutečně o několik let,“ dodává Hasík.

Cílem rakouské expanze je podle Hasíka nejenom další růst skupiny, ale i diverzifikace rizika. Pokud bude český nebo slovenský trh stagnovat, budeme moci dále pokračovat v Rakousku, nebo třeba naopak,“ vysvětluje.

Developeři průmyslových staveb v Česku

Mezi další firmy, které se zaměřují i na průmyslové stavby, patří:

  • Liko-S
  • The Charnwood Company
  • Point Park Properties

Jedna z největších hal ve Slovinsku

Skupina má tak zastoupení ve třech zemích Evropy. Stavby však realizuje také v Maďarsku, Itálii, v Německu, Polsku či Dánsku a nově začala s výstavbou haly ve Slovinsku.

„Logistická hala má výměru 26 000 m2, pro nás to znamená cca 18 milionů eur. Výstavbu jsme zahájili před třemi měsíci a termín dokončení je plánován na květen roku 2025. Podle slovinských medií jde o největší průmyslovou zónu mimo hlavní město,“ dodává Hasík.

Purposia Group v současnosti zahrnuje 36 firem z rozličných oblastí a fází stavebních projektů. Patří do ní firmy HSF System, Antracit, FloorING či Bezecný.

Související témata:
PURPOSIA Group

Doporučované