Článek
„Za třicet let jsme nebyli vystaveni takovému šoku. Trh se víceméně zhroutil a chová se panicky,“ řekl majitel dvou po Agrofertu největších zpracovatelů masa v tuzemsku Čestmír Motejzík v rozhovoru pro SZ Byznys.
Firmy Maso uzeniny Písek a Maso uzeniny Polička mají vlastní jatka, bourárnu i síť desítek řeznických prodejen. Významnou část ze zhruba 120 druhů masa a uzenin nakupují obchodní řetězce.
Dnes je ale situace vyhrocená natolik, že do ztrát posílá i ty největší podniky. Dva zmíněné masokombináty jsou od začátku roku ve ztrátě. Ceny jsou rozkolísané a drahé vstupy jako energie, materiály a maso, se nedaří plně promítnout do cen.
Obchodníci do poslední chvíle nesmyslně trvají na nízkých cenách. Jen nás vysají do morku, ale ke zdražení stejně musí dojít a následně musí spadnout spotřeba, protože koupěschopnost obyvatelstva dramaticky klesne.
„V polovině února jsme platili za prase 29 korun (kilogram jatečné váhy) a dnes platíme 46 korun. To je šedesátiprocentní nárůst,“ popsal majitel. Nákupní ceny podle něj ještě porostou. Důvodem je strach z nedostatku i regulace. Například Německo mluví o tom, že prioritní bude zásobovat domácí trh.
S obchodníky se vedou tvrdá jednání, kde výrobce masa tahá za kratší konec lana. „Máme domluvené ceny u masných výrobků většinou v průměru na tři měsíce,“ popsal majitel. Na kilogramu vepřového masa, který se prodává v obchodech, mají prý masokombináty ztrátu od 15 do 20 korun.
„Obchodníci do poslední chvíle nesmyslně trvají na nízkých cenách. Jen nás vysají do morku, ale ke zdražení stejně musí dojít a následně musí spadnout spotřeba, protože koupěschopnost obyvatelstva dramaticky klesne,“ uvedl majitel.
Oba masokombináty se teď chystají restrukturalizovat všechny výrobní procesy, aby byly připravené na snížení produkce.
Současná situace povede k tomu, že trh se dál rozbije. Bude nepředvídatelnější, protože obchodníci budou hledat levnější varianty, takže budou výrobky vyřazovat z nabídky, realizovat nové tendry a budou hledat levnější alternativy.
O míře zdražení masa a uzenin firma momentálně jedná s obchodními řetězci. Ceny by se měly zvednout od dubna nebo od května, ale zatím není jasné, o kolik. Kdyby se ceny drahých vstupů měly promítnout do cen pro odběratele, musely by výrobky zdražit minimálně o dvacet procent.
Jen růst cen energií prodražuje výrobky masozávodů v Písku a Poličky v průměru o 4,50 koruny.
Prodělečné jsou zejména nasmlouvané dodávky do slevových akcí, kam se momentálně v některých případech prodává se ztrátou okolo dvaceti korun za kilogram.
Hon za cenou sníží kvalitu
„Současná situace povede k tomu, že trh se dál rozbije. Bude nepředvídatelnější, protože obchodníci budou hledat levnější varianty, takže budou výrobky vyřazovat z nabídky, realizovat nové tendry a budou hledat levnější alternativy,“ odhaduje další vývoj Čestmír Motejzík.
Očekává, že situace může vést k tlaku na snížení kvality masných produktů a také se mohou objevit požadavky na úpravu receptur, jako je snížení podílu masa v klobásách, párcích či salámech.
Zasáhnout by podle něj měla vláda. Ale ne regulacemi nebo snižováním DPH na základní potraviny.
„Nejvíc by nám pomohlo, kdyby vláda veřejně v rámci nouzového stavu řekla, že současné cenové turbulence jsou v zásahu vyšší moci. Potom bychom byli schopni pominout obchodní dohody a domlouvat se na základě růstu cen vstupů,“ doporučil.