Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

BHP se vzdává snu o převzetí konkurenčního těžaře za bilion korun

Foto: Jose Luis Stephens, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Těžařská společnost BHP Group nehodlá podat formální nabídku na převzetí menšího konkurenta Anglo American.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

BHP Group tak odstoupila od svého záměru o převzetí společnosti za 49 miliard USD (1,1 bilionu Kč), kterým by vznikl největší producent mědi s podílem na světové produkci kolem deseti procent, protože Anglo American odmítla prodloužit lhůtu pro podání nabídky. Uvedla to BHP v úterním prohlášení.

Anglo American již prodloužila původní termín pro předložení závazné nabídky, který byl do 22. května, o týden. Další žádost o více času na projednání nabídky však odmítla a návrh na spojení označila za velmi složitý a obtížně realizovatelný. BHP tak nyní může podat novou nabídku nejdříve za šest měsíců, uvedla agentura Reuters.

BHP v prohlášení uvedla, že se jí nepodařilo dosáhnout dohody s Anglo American ohledně konkrétních názorů na regulační riziko a náklady v Jihoafrické republice. Od Anglo American prý také nezískala důležité informace potřebné k řešení těchto rizik.

Anglo American je pro své konkurenty atraktivní díky ceněným měděným aktivům v Chile a Peru. Měď se používá ve všech oblastech od elektromobilů a rozvodných sítí po stavebnictví a poptávka po tomto kovu by měla růst spolu s tím, jak svět přechází na čistou energii a roste využití umělé inteligence. Koupě Anglo by posílila pozici BHP v mědi a dalších kovech, které jsou zásadní pro přechod na čistou energii.

Doporučované