Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Babišova Deza zahájila arbitráž proti americkému partnerovi

Foto: Tomáš Svoboda

Ilustrační foto.

Chemička Deza ze skupiny Agrofert podnikla kroky k zahájení arbitráže proti svému dlouholetému byznysovému partnerovi Cabot Corporation. Kvůli porušení smluv.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nenápadná firma CS Cabot vyrábí ve Valašském Meziříčí hlavně saze pro výrobu pneumatik a technické pryže. Dlouhodobě vykazuje na roční bázi stamilionové až miliardové zisky.

Ovládá ji americká Cabot Corporation, s jejímiž akciemi se obchoduje na newyorské burze (52 procent), společně s firmou Deza (48 procent), která patří do holdingu Agrofert ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše.

Akcionáři nyní vstoupili do ostrého sporu. Menšinový vlastník Deza podala dvě žádosti o arbitrážní řízení týkající se některých vzájemných smluv podle smlouvy o společném podniku. Žádná ze stran se k věci nechce vyjadřovat.

„Probíhající arbitrážní řízení nebudeme jakkoli komentovat,“ uvedl Pavel Heřmanský, mluvčí Agrofertu, který ovládá firmu Deza.

„Máme pravidlo, že se nevyjadřujeme k probíhajícím soudním sporům,“ řekla SZ Byznys manažerka globální komunikace Cabot Corporation Emily Moranová.

Finanční dopady sporu zatím podle firem není možné odhadnout, stejně jako samotný výsledek. S ohledem na vysokou ziskovost firmy se však nebude jednat o malé sumy.

Miliardové zisky navzdory válce

CS Cabot má totiž za sebou velmi úspěšný rok (fiskální rok od října 2022 do září 2023). I přes následky války na Ukrajině a energetickou krizi, kdy firma musela snižovat svou závislost na zemním plynu a zajišťovat dodávky surovin pro výrobu, zaznamenala obrovskou poptávku po kontraktech na dodávky sazí na rok i více. Tato poptávka mírně ochladla poté, co Evropská unie v březnu 2023 vyhlásila vůči Rusku sankce.

Firmě CS Cabot tak sice klesl objem prodaných sazí ze 114 tisíc tun na 100 tisíc tun, ale výsledek hospodaření před zdaněním dosáhl 1,8 miliardy korun, což je historický rekord.

K dosažení rekordu pomohla především vysoká poptávka po sazích na začátku roku, ceny koncového plynu a také prodej části CO2 povolenek. Nejvíc produkce putovalo k zákazníkům do Polska, Německa, Maďarska či Francie a na domácí trh.

Letošní rok podle firmy charakterizuje trvající nejistota. „Další výhled se v tuto chvíli dá těžko předvídat, chemický ani automobilový průmysl v Evropě nejsou v dobré situaci. Vývoj inflace by mohl být pozitivní, avšak náročná situace je v oblasti dodávek suroviny na bázi černouhelného dehtu,“ stojí ve výroční zprávě CS Cabot.

CS Cabot se kromě sazí pro výrobu pneumatik a technických pryží specializuje na výrobu chemikálií pro elektronický průmysl, jako je alkalické zinkování, oxidační pasivace povrchu, cínování apod.

Historie firmy sahá do roku 1938 v Ostravě, přičemž později se přesunula do Valašského Meziříčí, kde v roce 1991 vznikl společný podnik s chemičkou Deza. Americká firma Cabot International Capital Corporation byla založena v roce 1966 a zaměřuje se hlavně na výrobu a prodej chemikálií.

Doporučované