Hlavní obsah

Apple vybral volný pád v Číně. Prodeje iPhonů rostly

Foto: Apple

Nový Apple Store v Šanghaji.

Po dvou měsících pádu si mohli v centrále společnosti Apple oddychnout. Propad prodejů iPhonů v Číně se podařilo zvrátit.

Článek

Poptávka čínských spotřebitelů po chytrých telefonech iPhone od americké společnosti Apple se výrazně zotavuje z útlumu, který zažila v úvodu letošního roku. V dubnu se odbyt těchto přístrojů v Číně meziročně zvýšil o 52 procent. S odvoláním na údaje čínské Akademie informačních a komunikačních technologií (CAICT) o tom informovala agentura Bloomberg.

Odbyt telefonů iPhone na čínském trhu v prvních dvou měsících letošního roku výrazně klesal. V březnu se však vrátil k růstu, jehož tempo v dubnu prudce zrychlilo. Společnost Apple a její čínští partneři reagovali na slabou poptávku v úvodu roku snižováním cen ve snaze podpořit zájem spotřebitelů.

„Klesající podíl iPhonů na čínském trhu by se mohl brzy stabilizovat. Náš nejnovější průzkum totiž ukazuje, že Apple se u čínských spotřebitelů znovu stává favoritem mezi značkami smartphonů, když jej předtím zatlačila do pozadí (domácí značka) Huawei ,“ uvedli analytici Steven Tseng a Sean Chen ze společnosti Bloomberg Intelligence.

Za návratem čínských spotřebitelů k Applu by podle nich mohl stát větší zájem o dražší smartphony v kombinaci s dlouhými čekacími dobami u prémiových modelů Huawei.

Do čela ofenzivy na podporu prodejů se postavil i generální ředitel společnosti Apple Tim Cook. Ten v březnu slavnostně otevřel nový Apple store v čínské Šanghaji a před tím se potkal s celou řadou význačných politických činovníků.

V rozhovoru pro deník China Daily Cook dokonce prohlásil, že neexistuje dodavatelský řetězec, který by pro ně byl tak důležitý jako Čína, a označil ho za nejvyspělejší na světě, napsala agentura Reuters.

Související témata:

Doporučované