Hlavní obsah

Apple otevře technologii pro mobilní platby, těší se konkurence

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Evropská komise přijala závazky amerického technologického podniku Apple ohledně zpřístupnění jeho technologie pro mobilní platby konkurenci. Konkurence krok technologického gigantu vítá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Společnost Apple se zavázala, že konkurenci zpřístupní svou technologii pro mobilní platby tap-and-go. K té měla dosud přístup pouze její platební služba Apple Pay. Reagovala tak na výzvu Evropské komise. „Společnost Apple zneužila svého dominantního postavení tím, že odmítla poskytnout vstup NFC v systému iOS konkurenčním vývojářům mobilních peněženek a vyhradila tento přístup pouze pro Apple Pay,“ uvedla Evropská komise na svých stránkách.

„Výrobce iPhonů má nyní čas do 25. července, aby závazky provedl,“ uvedla na tiskové konferenci šéfka antimonopolního úřadu EU Margrethe Vestagerová.

„Od nynějška budou konkurenti schopni efektivně soupeřit se službou Apple Pay u mobilních plateb telefony iPhone v obchodech,“ uvedla místopředsedkyně Vestagerová, která má na starosti hospodářskou soutěž. „Spotřebitelé tak budou moci vybírat z širší nabídky bezpečných a inovativních mobilních peněženek,“ dodala.

Norská mobilní platební aplikace Vipps MobilePay, která si na Apple Pay stěžovala, ústupky společnosti uvítala. Zástupci firmy podle Reuters uvedli, že nařízení dává možnost konkurovat Applu a dalším poskytovatelům za stejných podmínek.

Doporučované