Hlavní obsah

Anketa: Co si české firmy slibují od nových jaderných bloků

Foto: Shutterstock.com

Jaderná elektrárna v Dukovanech. Ilustrační foto.

Korejci vyhráli tendr na stavbu jaderných bloků. České firmy prozrazují, co jim spolupráce na stavbě nového jádra přinese a co od projektu očekávají.

Článek

Anketu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Boj o jádro je u konce. Vláda oznámila vítěze tendru na stavbu dvou jaderných bloků v Dukovanech za 400 miliard korun a opce na další dva bloky v Temelíně.

Zakázku vyhrála korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), která se zabývá výstavbou jaderných a vodních elektráren a která porazila francouzského výrobce elektřiny Électricité de France (EDF).

Oba uchazeči avizovali, že by do výstavby nových reaktorů zapojili české firmy. „Jako český jaderný průmysl, který je v Evropě druhým nejvýznamnějším, jsme přesvědčeni, že KHNP dodrží své deklarace o 65 procentech zapojení českých firem do projektu,“ uvedl výkonný ředitel Aliance české energetiky a šéf Sigmy Group Josef Perlík.

Položili jsme dvě otázky. 1) Co si slibujete od dostavby jaderných bloků v Česku? 2) Co to přinese pro vaši firmu?

Ivo Tichý, ZAT

Výkonný ředitel výrobce řídicích systémů pro energetiku a průmyslu

Foto: ZAT

1. Získání nejenom další významné zakázky na domácím trhu, ale i rozvoj kompetencí v řízení projektů společnosti KHNP. Na tuto spolupráci jsme kompetenčně i personálně dobře připraveni. Zároveň tím, že dodáme na jadernou elektrárnu naše systémy, budeme je moci i kvalitně servisovat. Provozovateli jaderné elektrárny společnosti ČEZ tak garantujeme její bezpečný a spolehlivý chod na dalších minimálně 60 let jejího provozu.

2. Chceme se podílet na dodávkách systémů kontroly a řízení pro pátý blok Jaderné elektrárny Dukovany v objemu zhruba 65 procent. Máme certifikované systémy, které nám umožňují řídit kompletní chod jaderné elektrárny včetně nejvyšších bezpečnostních systémů. Nicméně předpokládáme, že část projektu zahrnující nejvyšší bezpečnostní funkce v primárním okruhu si bude chtít dodavatel realizovat sám. Vše ostatní, tedy řízení sekundárního okruhu, pomocných provozů i části primárního okruhu bychom chtěli dodávat a servisovat my. Náš český řídicí systém je nasazený na všech jaderných elektrárnách v České republice i na Slovensku. Čtyři bloky v jaderné elektrárně Dukovany například řídíme z více než 80 procent. Náš řídicí systém SandRA (Safe and Reliable Automation) je kompatibilní s technologiemi řízení obou uchazečů, máme tedy vítězi tendru co nabídnout.

Tomáš Spurný, Moneta Money Bank

Předseda představenstva a generální ředitel

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Od dostavby jaderných bloků v Česku si slibujeme zejména energetickou soběstačnost i bezpečnost. S tím jde ruku v ruce cenová stabilita a nezávislost na dovozech elektřiny ze zahraničí. V dlouhodobém horizontu bychom měli mít benefit stabilních cen i „čistou“ elektřinu v rámci ESG povinností banky.

Česká spořitelna

Analytik ČS Petr Bártek

Zhruba do roku 2040 skončí životnost současných bloků v JE Dukovany a je potřeba je nahradit, aby při probíhajícím útlumu uhelných kapacit nedošlo k dalšímu velkému výpadku (Dukovany pokrývají přes 20 % české spotřeby).

Pokud spotřeba elektřiny začne z důvodu elektrifikace ekonomiky růst, bude kvůli limitovanému potenciálu OZE bez jádra či masivní závislosti na dováženém plynu velmi obtížné domácí výrobou pokrýt spotřebu.

O to bychom se v podmínkách velmi vysoké nejistoty ohledně budoucího designu energetického trhu měli snažit a ne se spoléhat na scénáře s dovozem elektřiny odjinud.

Jiří Nouza

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví

Foto: Seznam Zprávy

O výstavbě nových jaderných zdrojů se v České republice mluví mnoho let. Důvod je jednoduchý – neobejdeme se bez nich. Pomohou nám v energetické soběstačnosti a také se splněním klimatických cílů. Současně ale nemůžeme opomenout ani jejich výrazný ekonomický efekt, a to jak na regionální, tak na národní úrovni.

Takový projekt je totiž nejen příležitostí, jak zvýšit životní úroveň v regionu, ale současně příležitostí pozvednout české inženýrství, podpořit lokální stavitelství, vytvořit know-how s exportním potenciálem a přilákat více zájemců o studium technických oborů.

Aby se ale výstavba nových jaderných zdrojů skutečně stala impulzem pro lokální rozvoj, český průmysl a stavebnictví, potřebují v projektu zastávat důstojnou pozici a ne pozici na třetím nebo čtvrtém stupni dodavatelského řetězce.

Metrostav DIZ

Stavebnictví

1.⁠ ⁠Co nejvyšší míru zapojení českého stavebnictví na důstojných pozicích dodavatelského řetězce. Důstojnými pozicemi myslíme takové, ve kterých se české společnosti budou moct podílet na vlastním řízení projektu a budou tak mít možnost přilákat nové zaměstnance do stavebního oboru a tvořit unikátní know-how, které z našeho pohledu představuje neopakovatelnou možnost s exportním potenciálem.

2.⁠ ⁠Mimo prestiž a stabilitu v zajištěném obratu rovněž prostor pro rozvoj, navázání bližší spolupráce s odborným školstvím, transfer znalostí od zahraničních dodavatelů. V neposlední řadě pak musíme zmínit i možnost rozvoje kapacit jak našich, tak i našich potenciálních subdodavatelů.

Jan Rafaj

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Energetika je základem konkurenceschopnosti, i proto jednou z priorit za firmy je zajištění stabilních dodávek energie za konkurenceschopné ceny. Svaz průmyslu a dopravy potřebu dostavby jaderných bloků podporuje, jádro považujeme za nezbytnou součást energetického mixu v českých podmínkách a zároveň je to nezpochybnitelně bezemisní zdroj pro splňování klimatických cílů. Je to nedílná součást řešení energetického mixu pro budoucnost naší země. Rozhodnutí vlády o výstavbě dvou bloků proto vítáme. Multiplikační ekonomické efekty této zakázky mohou být pro českou ekonomiku i společnost obrovské.

Zásadní je ale nyní míra zapojení českého průmyslu. Jako zástupci byznysu a průmyslových firem potvrzujeme, že české firmy jsou na takové zapojení připraveny a již několikrát prokázaly svou kvalitu. Nejde ovšem jen o zapojení firem, ale také o česká výzkumná centra, vysoké školy a další odborné instituce. Maximální zapojení českých subjektů zvýší hodnotu multiplikačního efektu pro českou ekonomiku a potenciál jejího dalšího technologického a znalostního rozvoje.

Josef Perlík, Sigma Group

Předseda představenstva výrobce čerpadel

Foto: SIGMA GROUP

1. Slibujeme si od toho především udržení know-how v oboru jaderné energetiky a obnovení referencí v dodávkách pro nové bloky ve výstavbě.

2. Pokračování v jednom z nosných programů našeho core business, což jsou dodávky do jaderných elektráren. Jsme jedna z mála firem, která svůj jaderný program nikdy nepřerušila, a to ani v době jaderné stagnace v rámci celého světa. Realizací následných servisních aktivit a dodávkami náhradních dílů pak stabilizaci tohoto programu na řadu let dopředu.

Daniel Procházka, Doosan Škoda Power

Provozní ředitel výrobce turbín

Foto: Josef Adlt

Rádi bychom byli dodavatelem celé strojovny, což je po reaktoru asi nejdůležitější část elektrárny, kde je instalovaná parní turbína a její příslušenství. My jako výrobce s vlastní technologií parních turbín, které dodáváme do 60 zemí světa, bychom se rádi podíleli na projektu i v České republice.

Je to dlouhodobý projekt, není to na dva, na tři roky. Z pohledu výstavby, která je plánovaná na asi 10 let, ale i z pohledu následného servisu zařízení, což je životnost elektrárny, takže asi 70 let.

Hospodářská komora ČR

Zástupce podnikatelů v České republice

Česká republika potřebuje stabilní zdroje energie, kterým jsou právě jaderné elektrárny. Je důležité, že vláda o této klíčové věci rozhodla a Česko se dočká rozvoje a dekarbonizace energetiky. V konečném důsledku doufáme, že to bude znamenat rozumné konečné ceny energie pro zákazníky – podnikatele i občany ČR.

Jádro považujeme v našich geografických podmínkách za nezbytnou součást energetického mixu a zároveň je to nezpochybnitelně bezemisní zdroj pro naplňování klimatických cílů a zajištění budoucí konkurenceschopnosti a energetické soběstačnosti.

František Krček, Škoda JS

Generální ředitel výrobce zařízení pro jadernou energetiku

Foto: ŠKODA JS

1.⁠ ⁠Škoda JS patří k předním evropským výrobcům zařízení pro jadernou energetiku. Aktuálně se mimo jiné podílí na výstavbě jaderné elektrárny Hinkley Point C ve Velké Británii, dokončuje čtvrtý blok ve slovenské JE Mochovce a dodává svá zařízení nebo poskytuje servis v řadě dalších jaderných elektrárnách nejen v Evropě. Stejně jako ostatní české firmy zaměřené na tento obor tak v rámci tuzemského tendru očekává, co možná nejširší zapojení svých výrobních, inženýringových i servisních kapacit. Pro posílení konkurenceschopnosti českého průmyslu je to nezbytné.

2.⁠ ⁠S oběma uchazeči o tuto zakázku - EDF i KHNP, jsme byli v pravidelném kontaktu a jednali s nimi před vyhlášením výsledků tendru o širokém spektru dodávek. Zpracovali jsme pro ně nabídky na různé části týkající se dodání konkrétních zařízení. Máme také ambice i v oblasti montáže a spouštění dílčích provozních souborů či koordinace montáží, projektování apod. Zkrátka chceme hrát stejně důstojnou roli jako například při v současnosti probíhající dostavbě JE Mochovce.

Rádi bychom usilovali i o to, aby role Škoda JS mohla být výhledově rozšířena o její know-how spojené s budoucí údržbou nových bloků, neboť máme v této oblasti dlouholetou praxi a dobré reference (obě české JE) a s dodávkami náhradních dílů (mimo ty české ještě slovenské Mochovce a Jaslovské Bohunice, maďarský Paks, ukrajinské JE, aj.).

Související témata:

Doporučované