Hlavní obsah

Americká munička se Strnadovi vzdaluje. Vista nenechala akcionáře hlasovat o prodeji

Foto: Vista Outdoor

Ústředí americké společnosti Vista Outdoor ve městě Anoka v Minnesotě.

Valná hromada Visty Outdoor, která měla rozhodnout o prodeji muniční divize české skupině CSG, byla znovu odložena. Konkurenční nabídka tlačí Strnada ke koupi celé firmy včetně její outdoorové divize.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jen několik hodin před úterním hlasováním akcionářů o prodeji muniční divize americké společnosti Vista Outdoor skupině CSG Michala Strnada oznámilo vedení Visty, že valnou hromadu odkládá na 13. září. Prodej muniční části Visty pod názvem The Kinetic Group českému zbrojaři se tak znovu vzdálil.

„Ceníme si pokračující podpory mnoha našich akcionářů pro transakci s CSG i zpětné vazby od některých akcionářů v souvislosti s dalšími strategickými alternativami,“ uvedl předseda představenstva Visty Mike Callahan. „Bereme názory našich akcionářů vážně a věříme, že je rozumné vyhodnotit všechny strategické alternativy,“ dodal.

O koupi celé Visty Outdoor, která kromě munice vyrábí i outdoorové vybavení, usiluje americká finanční skupina MNC Capital Partners. Ta v současnosti nabízí akcionářům 42 dolarů za akcii, celkem 3,2 miliardy dolarů. Minulý týden uvedla, že je připravena jít s cenou ještě výš.

„Na základě toho Vista očekává v brzké době vylepšenou nabídku od MNC Capital a z toho důvodu musí dát akcionářům společnosti čas k jejímu obdržení a uvážení,“ popisuje důvody odložení hlasování analytik J&T Bank Pavel Ryska.

„Vedle toho je z vyjádření Visty patrné, že se její představenstvo setkalo s rozdílnými postoji akcionářů, kdy zřejmě nepřevažovala výrazná většina ani pro jednu z konkurenčních nabídek. Proto společnost oznámila, že znovu zhodnotí všechny varianty, a to včetně rozdělení společnosti ještě před prodejem muniční divize Kinetic,“ dodává.

Jednání valné hromady, které mělo rozhodnout o prodeji muniční části Visty pod názvem The Kinetic Group českému zbrojaři, už bylo odloženo několikrát. Akcionáři měli například hlasovat už 2. a poté 23. července. Vista Outdoor na dotazy SZ Byznys ohledně důvodů odkladu valné hromady nereagovala.

Český holub na střeše

Skupina CSG minulý týden znovu zvýšila nabídku na koupi The Kinetic Group o 50 milionů dolarů na 2,15 miliardy dolarů, v přepočtu více než 50,5 miliardy korun. Od října tak svou nabídku zvedla o více než 5,6 miliardy korun.

Podle vedení Visty by prodejem muniční divize české firmě akcionáři získali 24 dolarů za akcii Visty, přičemž by v poměru jedna k jedné dostali i akcie „zbytkové“ Visty, která by měla samostatně fungovat pod názvem Revelyst. Při oznámení záměru prodat muniční divizi představenstvo uvedlo, že po osamostatnění Revelystu očekává v příštím fiskálním roce zdvojnásobení jeho zisku a odpovídající růst ceny jeho akcií.

S tím ale nesouhlasí část akcionářů i jedna z poradenských společností, která vývoj transakce sleduje. Společnost Institutional Shareholders Services (ISS) koncem června doporučila akcionářům, aby se při hlasování o prodeji CSG zdrželi, přestože v minulosti doporučovala, aby hlasovali pro.

„Došli jsme k závěru, že vzhledem k regulatornímu riziku souvisejícímu s nabídkou CSG na koupi Kinetic i vzhledem k nejistému ocenění osamostatněného Revelystu představuje nabídka MNC přinejmenším rozumný základ pro vyjednání hotovostní transakce, která by pro akcionáře představovala rizikově vyváženější výsledek,“ uvedla ISS podle webu axios.com.

Koupí Strnad celou Vistu?

Vedení Visty v úterý oznámilo, že chce s MNC jednat o možném dalším zvýšení nabídky na koupi celé firmy. Zároveň uvedlo, že o koupi obou divizí Visty Outdoor nyní uvažuje i česká skupina CSG „s potenciálními partnery“.

Mluvčí CSG Andrej Čírtek informaci o možné koupi obou divizí Visty Outdoor odmítl komentovat. Podle Pavla Rysky je možné, že jde o krok vynucený konkurenční nabídkou MNC Capital Partners.

„Vzhledem k nabídce od MNC Capital Partners za 3,2 miliardy dolarů by to pro CSG znamenalo navýšení financování ze současných 2,15 miliardy dolarů minimálně o zhruba 50 procent,“ domnívá se Ryska.

„To je významný nárůst, a CSG proto může uvažovat o získání čistě finančního partnera, který by pomohl s financováním transakce. Může ale jít i o partnera zaměřeného na samotný byznys Revelystu, který by si po transakci tuto část Visty převzal, protože outdoorové produkty nezapadají do byznysu CSG,“ říká analytik.

Doporučované