Hlavní obsah

Amazon poprvé překonal hodnotu dvou bilionů dolarů

Foto: Shutterstock.com/Sundry Photography

Ilustrační foto.

Tržní kapitalizace společnosti Amazon ve středu poprvé překonala hranici dvou bilionů USD (46,66 bilionu Kč). Stalo se tak, když její akcie při dnešním obchodování na burze připsaly 3,9 procenta na 193,61 USD.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tržní kapitalizace vyjadřuje hodnotu firmy podle celkové hodnoty všech akcií v oběhu. Vypočítá se vynásobením počtu akcií v oběhu a aktuálního kurzu jedné akcie.

Minulý týden tržní kapitalizace výrobce polovodičů Nvidia překonala dokonce hranici tří bilionů dolarů. Její akcie od začátku roku připsaly zhruba 160 procent. Na chvíli tak vystřídala v žebříčku nejhodnotnějších firem podle tohoto kritéria Apple. Po korekci posledních pěti dnů, kdy odepsala kolem 15 procent, se do čela zase vrátil Apple.

Nvidia těží ze zájmu o technologii umělé inteligence (AI), pro niž jsou polovodiče nepostradatelné. Do technologie investuje i Amazon. Společnost se většinou zaměřuje na produkty zaměřené na podnikání, včetně modelů AI a chatbota s názvem Q, kterého Amazon zpřístupňuje firmám využívajícím jeho cloudovou výpočetní jednotku AWS, připomněla agentura Reuters.

Doporučované