Hlavní obsah

Akcionáři žalují CrowdStrike kvůli globálnímu výpadku IT systémů

Foto: rafapress, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Společnost CrowdStrike čelí žalobě akcionářů po chybné aktualizaci, která způsobila výpadek IT systémů například v letectví. Firma obvinění odmítá a bude se bránit.

Článek

Akcionáři CrowdStrike žalují firmu poté, co chybná aktualizace softwaru způsobila výpadek více než osmi milionů počítačů po celém světě, uvádí BBC. Kolaps zasáhl tisíce firem po celém světě, narušil chod letišť, bank, nemocnic a televizních vysílání. Žaloba obviňuje společnost z „nepravdivých a zavádějících“ prohlášení o testování softwaru.

Podle britské stanice došlo k poklesu ceny akcií o 32 %, což způsobilo ztrátu v hodnotě 25 miliard dolarů. Společnost CrowdStrike obvinění odmítá a tvrdí, že se bude proti navrhované hromadné žalobě bránit.

Podle žaloby, podané u federálního soudu v texaském Austinu, vedení společnosti CrowdStrike podvedlo investory řečmi o „dostatečně otestované aktualizaci softwaru“. Žaloba se odvolává na výkonného ředitele CrowdStrike, který 5. března v konferenčním hovoru uvedl, že software byl „ověřen, testován a certifikován“.

Před soudem by měl stanout výkonný ředitel společnosti i finanční ředitel. Výše potenciálního odškodnění pro investory je zatím neznámá.

Společnost CrowdStrike sdělila BBC, že tato tvrzení zpochybňuje. „Domníváme se, že tento případ nemá opodstatnění, a budeme se důrazně bránit.“ Šéf společnosti Delta Air Lines Ed Bastian uvedl pro televizi CNBC, že výpadek stál aerolinky půl miliardy dolarů, a to včetně kompenzací a hotelů pro uvázlé cestující.

Doporučované