Hlavní obsah

Aircraft Industries je zpět. Díky novým trhům se letos vrátí do zisku

Kunovická L-410 NG se právě vrátila z cesty po Africe.Video: Jan Richter, Seznam Zprávy

Největší výrobce dopravních letadel v Česku ze skupiny Omnipol se vyrovnává s výpadkem ruského trhu. Loni se dostal ze ztráty a letos po dvou letech očekává zisk. Zákazníkům plánuje v letošním roce dodat až 13 letadel.

Článek

Letos na jaře udělal kunovický Aircraft Industries první krok k návratu do Latinské Ameriky. Chilský dopravce Aerocardal si u moravského výrobce objednal dopravní letoun L-410 NG. Stroj už stojí ve výrobní hale a chilští piloti právě dokončili výcvik u kunovických expertů.

„Jsme velmi spokojení, je to vynikající stroj, dobře se ovládá. V Chile bude sloužit hlavně k dopravě zaměstnanců těžařských firem i k letům na chilské ostrovy v Pacifiku,“ řekl SZ Byznys kapitán Iván Fabril z Aerocardalu. Společnost podle něj uvažuje o koupi dalších dvou kunovických letadel.

Kromě Jižní Ameriky uspěl Aircraft Industries také v Africe. Letos na jaře dodal první dva letouny L-410 NG do Senegalu pro tamního státního dopravce Air Senegal, další stroje odletí do Afriky v nejbližších měsících.

Návrat do černých čísel

Skupina Omnipol převzala Aircraft Industries, dříve známý jako Let Kunovice, od předchozího majitele, ruského koncernu UGMK, v roce 2022. V důsledku ruské agrese vůči Ukrajině a uvalení sankcí na Rusko přišel Aircraft Industries o svůj dominantní trh.

V roce 2022 se proto firma propadla do ztráty ve výši přes 213 milionů korun. Podle Aleny Medové se však podnik díky návratu na své někdejší tradiční trhy vrací do zisku.

„Museli jsme vlastně začít úplně od nuly, ale nakonec se to podařilo. Ano, rok 2022 byl pro podnik ztrátový, ale za rok 2023 se už můžeme bavit o kladné EBITDA a letos už očekáváme na konci kladný hospodářský výsledek,“ říká Medová.

„I počtem vyrobených letadel jsme se pomalu vracíme do období před covidem a před válkou na Ukrajině. Letos cílíme na předání 12 až 13 letadel našim zákazníkům,“ dodává.

Majitel Aircraft Industries, skupina Omnipol, má podíl také v dalším českém výrobci letadel, Aero Vodochody, kde se podílí na vývoji a výrobě nové generace cvičných vojenských letounů L-39 NG. Firma letos předala šest strojů vzdušným silám Vietnamu a čtyři letouny koupil pro výcvik pilotů také český statní podnik LOM Praha. Vlastní také producenta pasivních radiolokátorů, společnost Era, která se umístila v žebříčku nejhodnotnějších tuzemských firem Česká elita, a strojírenskou firmu Mesit.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Doporučované