Hlavní obsah

Firma Boeing nedodržela uzavřenou dohodu, hrozí jí trestní stíhání

Foto: Robin Guess, Shutterstock.com

Problematický model 737 MAX. Ilustrační fotografie.

Američtí žalobci doporučili ministerstvu spravedlnosti vznést trestní obvinění proti Boeingu. Připojili se tak k ministerstvu, které se začalo firmou zabývat, protože nedodrželo dohodu o odloženém stíhání.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Výrobce letadel Boeing podle amerického ministerstva spravedlnosti porušil dohodu o odloženém stíhání, která byla uzavřena po dvou smrtelných nehodách letounů 737 MAX. Informaci přinesla agentura BBC.

V dohodě z roku 2021 Boeing slíbil zaplatit odškodné ve výši 2,5 miliardy dolarů a podniknout další opatření pro zamezení podobných incidentů. Součástí dohody bylo, že když Boeing své závazky naplní, američtí žalobci po třech letech stáhnou trestní obvinění. Podle ministerstva však firma tyto závazky nesplnila.

Ministerstvo má nyní čas do 7. července vznést rozhodnutí, zda bude společnost stíhat. Detaily, jak by mohlo případné stíhání vypadat, známy nejsou. „S letadly typu 737 MAX jsou problémy a je to problém vedení,“ řekl pro BBC výkonný ředitel Nadace pro leteckou bezpečnost a bývalý manažer Boeingu Ed Pierson.

Obě nehody se týkaly letounů 737 MAX a staly se v rozmezí šesti měsíců. Nehoda letounu Lion Air v Indonésii se stala v říjnu 2018, následující pak u Ethiopian Airlines v březnu 2019. V rámci vyšetřování nehod se ve firmy objevily hlasy, které tvrdily, že modely 737 MAX, 787 Dreamliner a 777 měly vážné výrobní problémy.

Intenzivnímu výslechu amerických senátorů čelil minulý týden generální ředitel Boeingu David Calhoun, podle kterého se společnost poučila z minulých chyb. Zákonodárci ho ale stále obviňují, že jako výkonný ředitel neučinil žádné významné kroky, které by zmírnily dopady katastrof. V centru nežádoucí pozornosti se naposledy společnost ocitla, když letos v lednu novému modelu 737 MAX upadly během letu dveře.

Doporučované