Hlavní obsah

Zisk největší švýcarské banky UBS překonal očekávání

Foto: Flickr

Ilustrační snímek.

Největší švýcarská banka UBS vykázala ve druhém čtvrtletí čistý zisk 1,14 miliardy dolarů (26,1 miliardy Kč). Jsou to první výsledky od květnového dokončení převzetí konkurenční banky Credit Suisse, nelze je tedy úplně srovnávat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle agentury Reuters analytici očekávali, že největší švýcarská banka UBS bude mít ve druhém kvartále roku zisk 528 milionů dolarů. Banka ale v tiskové zprávě dnes oznámila čistý zisk 1,14 miliardy dolarů.

Loni ve druhém čtvrtletí zisk činil téměř 29 miliard dolarů. Stál za ním ale obrovský jednorázový zisk, který byl odrazem toho, jak byly náklady na akvizici hluboko pod hodnotou Credit Suisse. Poté UBS vykázala dvě čtvrtletí za sebou ztrátu kvůli nákladům na začlenění svého bývalého konkurenta do svých aktivit. Výnosy ve druhém čtvrtletí stouply na 11,9 miliardy dolarů z 9,5 miliardy dolarů ve stejném období loni.

UBS získala svého dlouholetého rivala Credit Suisse loni v rámci záchranné akce. Tu zorganizovaly švýcarské úřady, když se Credit Suisse po řadě finančních neúspěchů a skandálů dostala do tak vážných problémů, že začala ohrožovat stabilitu globálního finančního systému.

Generální ředitel UBS Sergio Ermotti uvedl, že výsledky za šest měsíců letošního roku odrážejí významný pokrok, kterého se bance podařilo dosáhnout od dokončení akvizice Credite Suisse. UBS je podle něj připravena vrátit se na úroveň ziskovosti, kterou měla, než byla požádána, aby zasáhla a stabilizovala Credit Suisse. Za šest měsíců čistý zisk činil 2,89 miliardy dolarů.

Banka zároveň varovala, že makroekonomický výhled je nejistý kvůli pokračujícím konfliktům, geopolitickému napětí a nadcházejícím volbám v USA. Očekává, že v dohledné době budou tyto nejistoty přetrvávat a zřejmě způsobí větší nestabilitu na trhu než v první polovině roku.

Související témata:

Doporučované