Hlavní obsah

Žebříček TOP 10 investic v ČR se mění. Na špičce se usadil výrobce čipů z USA

Foto: Lenka Junková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Česko má nového největšího investora. Americká onsemi do své továrny na výrobu polovodičových součástek zainvestuje více než 46 miliard korun. Seznam Zprávy pro vás připravily seznam deseti největších investic v Česku před onsemi.

Článek

Oznámení firmy onsemi o rozšíření závodu v Rožnově pod Radhoštěm je pro Českou republiku zásadní. Onsemi je do rozšíření výroby polovodičových součástek ochotné investovat 46 miliard korun, tedy největší částku v novodobé české historii.

Závod v Rožnově by do českého hrubého rozpočtu mohl přinést více než šest miliard korun ročně. „Oznámení o této investici je začátkem cesty a další spolupráce, v níž budeme společnosti poskytovat asistenci pro zajištění hladké realizace této investice. Těšíme se na přínosy, které tato expanze přinese české ekonomice,“ řekl Jan Michal, generální ředitel CzechInvest, státní agentury, která do Česka láká zahraniční investory a pomáhá jim se zde zabydlet.

Kromě faktu, že se jedná o největší investici u nás, je to také jedna ze tří, která se v těch největších obchodech přímo netýká automobilového průmyslu. Polovodičové součástky se sice používají i při výrobě elektromobilů, jejich další využití je ale velice rozmanité a vlastně všechny moderní technologie je v nějaké míře potřebují.

Předešlá největší investice byla od jihokorejské automobilky Hyundai, která do své české továrny v roce 2006 přinesla více než 35 miliard korun.

Zde jsou pro připomenutí další investice, které se v tuzemsku zapsaly svojí hodnotou do historických tabulek už před onsemi.

1. Hyundai Motor Manufacturing, 34,4 miliardy korun, 2006

Investice společnosti Hyundai ve výši 34,4 miliardy korun do výstavby závodu v Nošovicích vytvořila v Moravskoslezském kraji téměř 12 tisíc pracovních míst a doposud se jednalo o největší zahraniční investici do českého průmyslu. Od začátku fungování firma vyrobila přes čtyři miliony vozů, jen za minulý rok to bylo přibližně 340 tisíc. Její model Hyundai Kona je od března 2020 prvním sériově vyráběným elektromobilem v ČR.

2. Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech, 23,5 miliardy korun, 2002

V roce 2002 došlo ke spojení nadnárodních firem PSA Peugeot Citroën a Toyota Motor Corporation. Vznikl tak společný podnik TPCA. V témže roce započala výstavba společného výrobního závodu v Kolíně. Tři roky po investici už firma začala s výrobou ikonických „kolínských trojčat“: Toyoty Aygo, Peugeotu 107 a Citroënu C1.

3. Nexen Tire, 22,7 miliardy korun, 2014

V roce 2014 rozšířila jihokorejská firma vyrábějící pneumatiky pro automobily své působení do Evropy. Investice mířila do českého města Žatec. V lednu 2024 byla dokončena druhá fáze rozšíření podniku, výrobní kapacita pneumatik vzrostla z 5,5 milionu až na 11 milionů pneumatik ročně.

4. LG.Philips Displays Czech Republic, 22,5 miliardy korun, 2000

Do továrny na výrobu obrazovek v Hranicích u Přerova investovala nizozemská firma LG.Philips Displays bezmála 22,5 miliardy korun. V roce 2006 však společnost zbankrotovala a její prostory začaly využívat jiné firmy. Firma byla společným podnikem nizozemské společnosti Philips a jihokorejského koncernu LG Electronics.

5.Volkswagen AG, 18,9 miliardy korun, 1998

Jednou z nejvýznamnějších investic německé automobilky Volkswagen byla ta z roku 1998, díky které se rozšiřovala výroba mladoboleslavské automobilky Škoda. Již v roce 2000 dosáhl Volkswagen plného vlastnictví. Dnes se jedná o největší českou firmu a nejsilnějšího českého exportéra. Roční výroba koncernu se průměrně blíží k jednomu milionu vozů.

6. Nemak Europe, 11,3 miliardy korun, 2000

Mexická firma specializující se na dodávky dílů automobilkám, jako například Ford Motor, začala v tuzemsku investovat na počátku milénia. V té době se jednalo o jedinou evropskou investici firmy. V plzeňských Borských polích se společnosti povedlo vytvořit továrny s více než 1300 lidmi.

7. Denso Manufacturing Czech, 9,5 miliardy korun, 2001

Japonský výrobce z Podještědí posílá své klimatizace do celé Evropy. Do své výrobní továrny investoval Denso v roce 2001 částku 9,5 miliardy korun. Továrna otevřela své brány téměř tisícovce nových zaměstnanců v roce 2004.

8. Bosch Diesel, 8,5 miliardy korun, 2000

Německý strojírenský gigant Bosch investuje v České republice poměrně pravidelně. Největší investici uskutečnil v roce 2000, kdy se zavázal v Jihlavě investovat do výstavby továrny více než 8,5 miliardy korun.

9.Matsushita Electric Industrial, 8,4 miliardy korun, 2000

Japonský výrobce počítačových obrazovek poprvé do České republiky vložil svůj kapitál v roce 1996. Svoji největší investici ale provedl v roce 2000, kdy v Pardubicích založil továrnu na mobilní telefony nebo autorádia.

10. Mondi Plc, 8,3 miliardy korun, 2007

Poslední příčku TOP 10 uzavírá firma Mondi, která do své papírny investovala přes 8,3 miliardy korun. Ve své fabrice ve Štětí vyrábí všemožné papírové výrobky, jako například nákupní tašky.

Všechny uvedené investice pomáhala zprostředkovat agentura CzechInvest – až na jednu. Jde o LG.Philips Displays Czech Republic z roku 2000, která je v naší tabulce na čtvrtém místě. Výše investice je uvedena tak, jak byla prezentována v době oznámení.

Doporučované