Hlavní obsah

Zdražování potravin zpomalilo, ale třeba máslo či jablka jsou nyní nejdražší

Foto: AI vizualizace

Ilustrační snímek.

Meziměsíční tempo zdražování potravin v srpnu dále zpomalilo. Ceny podle údajů Českého statistického úřadu vzrostly u osmi ze 13 sledovaných položek, nanejvýš však o necelá tři procenta.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ačkoliv některé potraviny v červenci zdražovaly, výraznější bylo spíše zlevňování, kdy například balení deseti vajec ve srovnání s červencem stojí o 7,12 procenta méně, tedy 42,51 koruny. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Prakticky stejně se snížila cena kilogramu cukru, a to o 6,84 procenta na 25,33 koruny. Některé položky – máslo, jablka a eidam – ale i tak stojí nejvíce od začátku roku.

Oproti červnu bylo v červenci dražších devět položek, a to i o šest procent. Ceny, které ČSÚ zjišťuje jednorázově v terénu, nevstupují do výpočtu měsíčních spotřebitelských cen.

Od března cena podle ČSÚ meziměsíčně stoupá za kilogram másla, přičemž v srpnu je letos dosud nejvyšší, činí 228,21 koruny. Máslo je zároveň položkou, která v srpnu vykazuje nejvýraznější nárůst v meziročním srovnání, oproti loňsku je dražší o 18,64 procenta.

Na letošní maximum se tento měsíc dostal také kilogram konzumních jablek, který stojí 42,66 koruny, a cihla eidamu o stejné hmotnosti – lidé ji v obchodech seženou za 191,06 koruny. Naopak kilogram konzumních brambor pokračuje od července po předchozím zdražování v meziměsíčním poklesu ceny a vyjde na 27,66 koruny. Nejnižší cena za brambory ale letos byla v březnu, kdy se dostala na 27,14 koruny.

V meziročním srovnání potraviny podle ČSÚ spíše zlevnily, některé položky výrazně. Nejvíce patrné je to u kilogramu cukru, který v srpnu stojí 25,33 koruny, což je o 26,02 procenta méně než loni. O téměř pětinu cena klesla také za vejce, o 11,56 procenta pak i za kilogram pšeničné hladké mouky.

Ceny v zemědělství v červenci klesly na 3,7 procenta z červnových 7,5 procenta. V rostlinné výrobě byly ceny nižší o 7,4 procenta, v živočišné naopak o 0,7 procenta stouply. Nižší než před rokem byly ceny brambor o 23,1 procenta, obilovin o 12,8 procenta a čerstvé zeleniny o 7,8 procenta. Ceny ovoce se zvýšily o 43,4 procenta a olejnin o 5,9 procenta. Vzrostly ceny skotu a mléka, zlevnila vejce, drůbež a prasata, informoval minulý týden ČSÚ.

Potraviny byly se začátkem letošního roku přeřazeny do nižší sazby DPH 12 procent. Naopak do základní sazby DPH 21 procent se přesunula většina nápojů.

Doporučované