Hlavní obsah

Boom končí, zájem o tepelná čerpadla se rapidně propadá

Foto: Shutterstock.com

Poptávka po tepelných čerpadlech v Evropě je téměř poloviční. Ilustrační foto.

Tepelných čerpadel se letos za prvních šest měsíců prodalo meziročně o 47 procent méně. Ochlazení poptávky pociťují i čeští výrobci, které zachraňuje vývoz za hranice. Instalační firmy se drží díky výměnám neekologických kotlů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zatímco v první polovině loňského roku se v Evropě prodalo 1,44 milionu tepelných čerpadel, v letošním roce byl objem jejich prodejů sotva poloviční. V první polovině roku 2024 klesl prodej o 47 procent, a vrátil se tak na úroveň z roku 2019. Vyplývá to ze zprávy Evropské asociace pro využití tepelných čerpadel.

Investice do tepelných čerpadel v letech 2020 až 2023 vzrostly o 75 procent na 23 miliard eur. Poptávka však ochladla kvůli nižším dotacím v některých zemích, jako je Německo či Itálie. V Česku však stále běží program Nová zelená úsporám, který tepelná čerpadla podporuje.

Nižší zájem o tepelná čerpadla ovšem může ohrozit plnění dekarbonizačních cílů EU a také zasáhnout evropské výrobce čerpadel a následně i instalační firmy.

Ochlazení poptávky se podle ředitele Asociace pro využití tepelných čerpadel Radka Červína nevyhnulo ani tuzemskému trhu. „Je tu řada českých firem, které jsou významnými výrobci a distributory pro celý evropský trh,“ popisuje Červín.

Při pořizování tepelného čerpadla je podle něj pro tuzemského zákazníka důležitá celková finanční úspora, ale také původ výrobku. „Vidíme, že domácnosti se v tomto ohledu naštěstí drží poměrně zřetelné logiky vyšší vstupní investice do evropského řešení, ale s ním i výraznější úspory, snazší servisovatelnosti a delší životnosti,“ říká Červín.

Tuzemští výrobci nyní musejí spoléhat hlavně na export. „Ve srovnání s velkými výrobci například z Německa vyhráváme díky flexibilní výrobě, což je důležité pro firmy, hotely i velké developerské projekty a jejich specifické požadavky,“ říká ředitel společnosti Master Therm Tomáš Kott. Klíčovými trhy se pro firmu stalo Irsko, Velká Británie či Nizozemsko.

Zájem domácností teď bude podle Kotta spíše stagnovat. „Pořízení tepelného čerpadla je pro domácnosti využívající tradiční zdroje mnohdy drahé, obavy vzbuzuje také přístup úřadů a navyšování cen regulované složky elektřiny,“ hodnotí Kott.

Naopak instalační firmy pokles zatím nezasáhl. Pozitivní dopad na poptávku měl zákaz kotlů na neekologická paliva, který platí od září. „Partneři společnosti Woltair se v první polovině roku potýkali s náročnějším tržním prostředím, a proto jim naše společnost nyní slouží jako velmi ceněný poskytovatel dodatečné poptávky v aktuálním období,“ říká Vít Javůrek, ředitel pro strategii instalační firmy Woltair.

Segmentu by podle Kotta mohla pomoci vyšší podpora čerpadel pro domácnosti. Slíbený akční plán na zvýšení investic do tepelných čerpadel je nyní v rukou nové Evropské komise. Ta předchozí jej měla uveřejnit do konce roku 2023, ale dosud k tomu nedošlo.

Jak funguje tepelné čerpadlo

  • Obecně platí, že teplý vzduch se šíří z teplejšího prostředí do chladnějšího. Tepelné čerpadlo však tento proces umí otočit.
  • Tepelné čerpadlo odebírá teplo z okolí vytápěného objektu (ze vzduchu, země, nebo vody) a předává ho kapalině cirkulující v otopné soustavě. Ta se pak dá použít pro vytápění obydlí a ohřev vody.

Doporučované