Hlavní obsah

Začíná éra komunitní energetiky. Zájemci se mohou hlásit ke sdílení proudu

Foto: Acetex

Ilustrační fotografie.

Sdílení elektřiny se už brzy stane realitou. Od začátku srpna se mohou zájemci o sdílení přihlašovat u Elektroenergetického datového centra. Za měsíc by jich mohly být stovky, energetických společenství se zatím hlásí jednotky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Začíná nová éra energetiky. Ze zákazníků už nebudou jen spotřebitelé, ale i výrobci, kteří proud poskytují ostatním odběratelům. Od čtvrtečního rána se bude možné přihlašovat ke sdílení elektřiny přes portál Elektroenergetického datového centra (EDC), které se stará o předávání údajů o vyrobené, spotřebované a sdílené elektřině. Ty předává dodavatelům energií, kteří podle nich upraví fakturu za elektřinu.

EDC počítá se spuštěním přihlašování podle plánu. „Z přípravné fáze přecházíme do ostrého provozu několik měsíců předtím, než nám to ukládá zákon. Je to úspěch všech lidí, kteří se na vzniku EDC podíleli, a moc jim za to děkuji. Aktuálně finalizujeme také přípravu nové grafiky webových stránek, odkud se budou žadatelé o registraci připojovat do portálu EDC. Počítáme s tím, že je spustíme ještě v srpnu,“ říká Petr Kusý, předseda představenstva EDC.

Podle Kusého by mělo přihlašování proběhnout hladce. „Proces registrace a přihlášení k EDC je snadný a neočekáváme v tomto ohledu žádné obtíže,“ říká předseda představenstva EDC. Pro přihlášení do systému už samotné EDC připravilo několik videonávodů, k dispozici je také bezplatná informační linka.

Ředitel sekce energetiky na Ministerstvu průmyslu a obchodu René Neděla dříve pro Seznam Zprávy uvedl, že systém EDC je stavěn na náběh okolo 100 tisíc žadatelů měsíčně.

Během prvního měsíce by se ke sdílení mohly přihlásit řádově stovky zájemců o sdílení. „Přece jen se jedná o novou možnost a řada zájemců bude čekat na první zkušenosti, než se sami do registrace pustí,“ říká Eliška Beranová, právnička Frank Bold a vedoucí legislativní pracovní skupiny Unie komunitní energetiky.

Největší zájem o sdílení se předpokládá u tzv. aktivních zákazníků. Ti nemusejí zakládat spolky či družstva ani je registrovat u Energetického regulačního úřadu. Stačí jim registrace u EDC.

Aktivní zákazníci si budou moct posílat elektřinu napříč distribučními soustavami. Například elektřinu vyrobenou ze solárů na bytovém domě budou moct sdílet s odběrným místem i na opačném konci republiky. Pokud má aktivní zákazník například soláry na střeše své chaty, kde pobývá jen o víkendu, může jimi vyrobenou elektřinu posílat do svého městského bytu a tam ji spotřebovat. Tímto způsobem si mezi sebou může posílat proud až 11 odběrných míst.

Jak se přihlásit ke sdílení elektřiny?

Každý zájemce o sdílení elektřiny se musí přihlásit na webu Elektroenergetického datového centra (EDC). To platí pro všechny budoucí účastníky sdílení – jak pro aktivní zákazníky, tak pro členy energetických společenství.

  • Možnost přihlášení zájemci naleznou v pravém horním rohu. Po přihlášení mohou začít vyplňovat žádost o smlouvu pro přístup do EDC.
  • Poté, co se noví zájemci zaregistrují pomocí jména, příjmení, e-mailu a hesla, mohou začít vyplňovat smlouvu o přístup do datového centra.
  • Pokud ve formuláři nejsou chyby a podaří se jej odeslat, přijde registrovanému potvrzení a EDC jeho žádost zaeviduje.
  • EDC provede kontrolu a vytvoří návrh smlouvy určený k podpisu. Když je dokument připraven, žadatel dostane upozornění e-mailem. V jakém stavu se aktuálně žádost nachází, je možné sledovat v portálu EDC (v sekci menu smlouvy).
  • Posledním krokem je podpis smlouvy o přístupu. Aby bylo možné smlouvu podepsat, musí být ve stavu „Odeslaná smlouva k podpisu žadatelem“. Zákazník může ke smlouvě vložit buď elektronický podpis kvalifikovaným certifikátem, nebo vlastnoruční podpis úředně ověřený přes Czech Point. Podepsaný elektronický dokument s elektronickou doložkou musí žadatel odeslat v příloze e-mailu.
  • EDC smlouvu ještě prověří a následně buď schválí, nebo zamítne s tím, že musí uvést důvod.

V energetických společenstvích mohou být jak domácnosti, tak společnosti, ale i obce, veřejné budovy či neziskové a příspěvkové organizace. „Předpokládáme, že jejich registrace u EDC bude spíš pozvolná, protože jde obvykle o větší projekty, jejichž příprava vyžaduje podstatně více času než u aktivních zákazníků,“ říká Beranová. Aktuálně vzniká kolem 60 pilotních projektů.

Energetická společenství se musí nejprve registrovat u Energetického regulačního úřadu (ERÚ), následně až u EDC. Registrace u regulátora je možná již od začátku letošního roku. „ERÚ se dosud zabývá žádostmi o registraci energetických společenství jen v jednotkách případů. Většina z nich přitom byla doručena až za poslední měsíc, ještě v červnu šlo o žádost jedinou,“ uvedl mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Do budoucna podle něj lze počítat s nárůstem zájmu o registrace. „Určujícím ale bude spíše postupný rozvoj komunitní energetiky než zahájení činnosti EDC,“ říká Kebort.

V rámci energetického společenství může elektřinu sdílet až 1000 členů. V tomto případě je sdílení omezeno na území tří obcí s rozšířenou působností, případně na území Prahy.

Posledním možným způsobem sdílení je využití elektřiny z fotovoltaiky v bytovém domě. Bytové jednotky ji mohou mezi sebou sdílet už od loňského roku na základě vyhlášky ERÚ. Tito spotřebitelé jsou v případě využití elektřiny ze společných solárů osvobozeni od distribučních poplatků, protože nevyužívají distribuční síť.

Během sdílení se však účastníci musí vejít do čtvrthodinového intervalu, během kterého elektřinu z výrobny odešlou a spotřebují. Nelze ji použít až za několik hodin nebo v jiný den.

Ke sdílení elektřiny je nezbytné, aby byla odběrná místa na straně výrobce i příjemce vybavena průběhovým měřením. Na „chytrý elektroměr“ má účastník sdílení automaticky nárok a jeho instalaci bude mít zdarma. Odběrná místa s fotovoltaikou už průběhové měření většinou mají. Ostatní o něj nemusí žádat u distributora, stačí se přihlásit ke sdílení u EDC.

Bude třeba vyměnit elektroměr?

Sdílení elektřiny nebude možné bez průběhového měření, které dokáže měřit spotřebu v 15minutových intervalech. „Na rozdíl od běžných elektroměrů dokážou komunikovat na dálku a hlavně umí měřit spotřebu i výrobu elektřiny v krátkých časových intervalech, typicky v řádu minut nebo hodin,“ říká Albert Soukup ze společnosti Woltair.

Pokud odběrné místo není chytrým měřením vybaveno, bude muset svůj starý elektroměr vyměnit. „Ve chvíli, kdy chci například sdílet vyrobenou elektřinu z vlastní fotovoltaické elektrárny s místní základní školou, umožní právě jen chytré elektroměry spolehlivě doložit, že ve stejném časovém úseku došlo na jednom místě k výrobě a na druhém místě ke spotřebě vyrobené energie,“ popisuje Soukup.

Doporučované