Hlavní obsah

„Uvázli jsme v krizi.“ Statistici hlásí růst jen 0,3 procenta

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto

České hospodářství nesplnilo ve druhém čtvrtletí očekávaní, proto se oživení opět odkládá, možná až na příští rok. Důvodem je deprese, která zasáhla německý průmysl.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Historie z minulého roku se opakuje. Od začátku roku se předpovídá, že hospodářský růst konečně překoná útlum, který po roce 2019 způsobily pandemickáenergetická krize. Očekávání však bylo i tentokrát zklamáno ve chvíli, kdy Český statistický úřad vydal první odhad růstu hrubého domácího produktu (HDP) za druhé čtvrtletí.

„Pravděpodobně jsme všichni doufali v dynamičtější oživení našeho hospodářství,“ reagoval analytik Raiffeisenbank Martin Kron na zprávu, že proti prvnímu čtvrtletí výkon posílil jen o 0,3 procenta. Přitom Ministerstvo financíČeská národní banka očekávaly zhruba dvojnásobek.

Jakub SeidlerČeské bankovní asociace se snaží frustraci spíše rozptýlit. „Předběžná čísla o vývoji tuzemské ekonomiky nepatrně zklamala,“ uvedl. Připustil však, že čísla za druhé čtvrtletí zpochybňují prognózu, podle níž české hospodářství obnoví v druhé polovině roku obvyklé tempo růstu HDP aspoň na dvě procenta meziročně.

Naději na rychlejší zotavení probudily začátkem roku zprávy o tom, že „Češi pootevírají extrémně utažené peněženky“ a že více utrácejí v maloobchodu. Ze statistických dat ovšem vyplývá, že domácnosti maximálně vyrovnaly výpadek v konzumu, který nastal během historické inflace.

Pro dostatečně silný růst je proto podle Jana Bureše z Patria Finance nezbytné oživení průmyslu. „Při pohledu na podnikatelské nálady se však zdá, že to může trvat o něco déle, než jsme si mysleli,“ varoval.

Důvodem je fakt, že zdejší továrny produkují v první řadě díly pro německé průmyslové provozy. Přitom Německo hlásí prohloubení potíží. Celá tamní ekonomika poklesla podle Eurostatu proti předchozímu čtvrtletí o desetinu procenta a o tom, že se nebe vyjasní, otevřeně pochybuje zpráva mnichovského institutu Ifo z konce minulého týdne.

„Nálada v podnicích se nápadně zhoršila. S probíhajícími obchody jsou podniky méně spokojeny než dříve, významně se zvýšila skepse s výhledem na příští měsíce. Německé hospodářství uvázlo v krizi,“ vypočetl prezident institutu Clemens Fuest.

Důvody, proč se situace ve výrobě nelepší, jsou podle Martina Krona v Německu stejné jako u nás. „Jsou to primárně vysoké ceny energií a nízká zahraniční poptávka, především z Číny, jejíž ekonomické tempo zaostává za očekáváními,“ shrnul analytik.

Bilance německé ekonomiky ve srovnání s předkrizovým rokem 2019 je v Evropě vůbec nejhorší, když její výkon vyrostl za pět let jen o půl procenta HDP. Neúplné výsledky Eurostatu potvrzují, jak je Česko na velkém sousedovi závislé. Zdejší hospodářství vyrostlo za pět let o 1,5 procenta, druhým nejnižším tempem v EU.

Doporučované