Hlavní obsah

Tchaj-wan nakupuje americké drony ve velkém. Chystá se na útok z Číny

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Spojené státy prodají Tchaj-wanu stejnou vojenskou techniku, jakou používají na Ukrajině. Ostrovní stát tak posílí svou obranu. Peking tento krok kritizuje.

Článek

Spojené státy prodají Tchaj-wanu více než tisíc malých dronů v hodnotě přes 360 milionů dolarů, tedy osm miliard korun. Ostrovní země by tak měla posílit své „asymetrické válečné schopnosti s ohledem na úspěšné taktiky používané na Ukrajině“, uvedla zpravodajská stanice CNN.

Americká agentura pro obrannou bezpečnostní spolupráci v úterý oznámila, že Tchaj-wan obdrží 720 kamikaze dronů Switchblade, 291 kusů dronů Altius-600M a podpůrné systémy.

„Tchaj-wan bude i nadále posilovat své schopnosti sebeobrany,“ uvedla mluvčí prezidentské kanceláře Tchaj-wanu Karen Kuo. „Budeme pevně bránit náš ústavní systém demokracie a svobody a budeme spolupracovat se zeměmi s podobnými ideály na ochraně mezinárodního řádu založeného na pravidlech,“ dodala.

Prodej přichází v době velkého napětí mezi Washingtonem a Pekingem, který považuje Tchaj-wan za součást svého území. Západní velmoc slíbila, že by v případě potřeby mohla zemi bránit i silou, uvedla agentura AP.

Peking si na obchod stěžuje, na začátku června obvinil čínský ministr obrany a admirál, Tung Ťün USA z „nezákonných oficiálních kontaktů“ s Tchaj-wanem. Také řekl, že země, které podporují Tchaj-wan, „skončí sebedestrukcí“.

Doporučované