Hlavní obsah

„Takovou ztrátu úspor Čechů už ČNB nedopustí. Za to ručím,“ říká guvernér

Rozhovor s guvernérem ČNB Alešem Michlem.Video: Markéta Bidrmanová

Rozumně utrácet je nejlepší varianta, vzkazuje Čechům guvernér ČNB Aleš Michl. Do konce roku inflace opět mírně povyroste a příští rok čeká tuzemsko slabší růst, než centrální banka předpovídala. Sazby rychle dolů nepůjdou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Inflační vlnu posledních tří let si budou Češi ještě dlouho pamatovat. Za tři roky stouply ceny kumulovaně o 33 procent. Celkem rok a půl byla inflace dvojciferná a v září 2022 činila dokonce 18 procent.

Kdo si v korunách spořil na důchod nebo pro děti, přišel o třetinu svých celoživotních úspor. Podle guvernéra ČNB Aleše Michla se Češi mohou spolehnout, že tak vysokou inflaci už centrální banka nedopustí. „Mohu se za to zaručit svým jménem a myslím, že všichni, celý náš tým, se za to zaručuje České republice, že nedopustíme, aby inflace byla tak vysoká,“ řekl guvernér Aleš Michl v rozhovoru pro SZ Byznys.

„Budeme naprosto otevřeně komunikovat to, co chceme dělat. To znamená vyšší sazby, pevná měna, stabilita bankovního sektoru,“ popsal guvernér v rozhovoru strategii centrální banky pro příští roky svého šestiletého mandátu.

Nicméně pro reputaci ČNB je podle jejího guvernéra zvýšení cen o třetinu za tři roky problém. „Je to velká rána. Je potřeba si přiznat, že sama centrální banka v minulosti udělala dvě chyby. První – ultra nízké úrokové sazby, druhá – devalvace koruny a naprosto nešťastné ukončení devalvace koruny, která znamenala zvýšení množství peněz v bankách,“ uvedl Michl, který sedí v čele instituce už více než dva roky.

Přestože se důvěra v ekonomiku jak u spotřebitelů, tak u firem v září zvýšila, Michl nečeká, že by lidé začali výrazně víc utrácet. „Předpokládám, že budou utrácet velmi opatrně. Dobrá zpráva je, že reálné příjmy již rostou. Špatná zpráva je, že ekonomika, hlavně Německo, flirtuje s recesí, stagnuje a to do ekonomického vývoje vnáší nejistotu. Proto rozumně utrácet je ta nejlepší varianta,“ míní Michl.

Česko čeká pomalejší růst

Ještě v srpnu analytici ČNB předpovídali, že tuzemskou ekonomiku čeká příští rok růst o 2,8 procenta. Podle čerstvých dat, která mají centrální bankéři k dispozici, ale poroste pomaleji, řekl Aleš Michl s ohledem na novou prognózu, kterou ČNB zveřejní až začátkem listopadu. „Je možné, že bude malinko horší, ale stále čekáme, že ekonomika mírně poroste, ale ta čísla půjdou spíš dolů. Pokud vás zajímá krátkodobý výhled, budou tam mírné desetinky dolů,“ uvedl.

Neblahé signály přicházejí z německé ekonomiky, na kterou je ta tuzemská těsně navázaná. Pokud by se Německo dostalo do výraznějších potíží, například kvůli problémům v autoprůmyslu, je ČNB připravena snižovat úrokové sazby, uvedl Aleš Michl. Až k nule ale sazby nepošle, avizoval.

„V případě, že by se ukázalo, že se německá ekonomika výrazně zhoršuje, tak můžeme snížit úrokovou sazbu. Já nečekám, že někdy – alespoň po dobu našeho mandátu – zažijeme období, kdy by byly sazby nulové. Poselství je spíše: Čekejte, že sazby budou vyšší než v předchozích deseti letech a nulové sazby byly chyba,“ uvedl guvernér pro SZ Byznys.

Základní úrokovou sazbu začala ČNB snižovat koncem loňska, ze sedmi procent spadla postupně na 4,25 procenta. Pro rychlejší snižování není podle Michla prostor. „Nechceme nic podcenit, proto s těmi sazbami nejdeme rychle dolů. Na neutrální úroveň jdeme postupně krok za krokem, aby všichni pochopili, že uděláme všechno pro to, aby se tady inflace nikdy neopakovala taková, jaká byla.“

Inflace mírně poroste, říká Michl

Inflace je aktuálně opět v normě, těsně nad inflačním cílem ČNB. Do konce roku by ale měla ještě růst. „Inflace je sice kolem dvojky, 2,2 procenta. Čekáme teď do konce roku malinký nárůst. Ale příští rok zase čekáme nízkou inflaci,“ ohlásil Michl s tím, že centrální banka bedlivě sleduje i vývoj mezd.

„Rozumný nárůst mezd ano, ale ne přehnaný. Asi to je taky podnik od podniku a člověk od člověka. V průměru v ČNB porostou mzdy kolem 4,5 procenta. Já bych nikomu neodpíral dobrou mzdu, pokud někdo má fantastické výsledky a firma si to může dovolit, tak ať má velký růst mezd,“ řekl guvernér v rozhovoru.

Do konce roku zasedne rada ČNB nad úrokovými sazbami ještě dvakrát, v listopadu a v prosinci. Trend snižování sazeb mohou zastavit dva faktory. „Tím prvním jsou ceny služeb. Většinou když nastane velká inflace, tak ceny služeb zaostávají za tím vývojem. Druhý faktor je deficit státního rozpočtu. Pokud se nebude snižovat, tak zvyšuje inflaci,“ komentoval Aleš Michl.

Druhou část rozhovoru s guvernérem ČNB publikujeme na Seznam Zprávách během příštího týdne.

Doporučované