Hlavní obsah

Stát má na výplaty zaměstnanců Liberty 1,3 miliardy, přijal 3900 žádostí

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Úřad práce dosud přijal asi 3900 žádostí zaměstnanců huti Liberty Ostrava o náhradu nevyplacené mzdy z celkového počtu 4815. V pátek začne úřad odesílat první příspěvky.

Článek

Stát počítá s tím, že zaměstnancům Liberty vyplatí za tři měsíce i s odvody asi 1,3 miliardy korun jako náhradu nevyplacené mzdy. Úřad práce dosud přijal asi 3900 žádostí z celkového počtu 4815.

Novinářům to po dnešním jednání s vedením huti a ostravského úřadu práce řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Doplnil, že bude jednat s insolvenčním správcem Liberty o tom, zda bude potřeba delší než tříměsíční překlenovací období. Pokud ano, musel by se změnit zákon.

Úřad zaměstnancům vyplatí náhradu za mzdu, kterou nedostali za květen, červen a červenec. Pokud by bylo potřeba zajistit další podporu od státu, musel by se podle Jurečky změnit zákon. Proto chce v příštích 14 dnech jednat se zástupci insolvenčního správce o tom, jak se situace vyvíjí. Pokud bude potřeba, je ministerstvo schopno rychlou změnu zákona připravit, dodal.

Liberty Ostrava je v problémech od loňska. Od prosince, kdy společnost Tameh Czech zastavila huti dodávky energií, většina jejích provozů stojí. Převážná část zaměstnanců je od té doby doma. Huť nemá peníze na mzdy. Do úpadku poslal hutní podnik Krajský soud v Ostravě v minulém týdnu, učinil tak na základě návrhu, který na sebe podala samotná společnost.

Související témata:

Doporučované