Hlavní obsah

Stanjura snížil odhad českého růstu. Přesto ale dál slibuje lepší zítřky

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Česká ekonomika zatím čeká na probuzení z pětileté stagnace. V první polovině roku se jí ještě nastartovat nepodařilo, alespoň podle srpnové predikce Ministerstva financí. Experti však tvrdí, že na podzim se Česko určitě dočká.

Článek

„V tuzemské ekonomice dochází k oživení,“ shrnul ministr financí Zbyněk Stanjura předpověď svého úřadu na příští měsíce. Dostatečným dokladem je podle něho okolnost, že po loňském poklesu o jednu desetinu procenta letos vyroste hrubý domácí produkt (HDP) meziročně o 1,1 procenta.

Ani ministr, ani jeho experti přitom nemohou být úplně spokojení. Proti minulým prognózám museli svou srpnovou předpověď opět korigovat dolů. Například ještě loni v létě počítali, že v roce 2024 ekonomika poroste o 2,3 procenta, tentokrát je prognóza sotva poloviční. Navíc musí ekonomika v druhé polovině roku zrychlit, jinak se ani opatrně optimistická předpověď nesplní. „Samozřejmě nevíme, jak to dopadne,“ připomíná Stanjurův náměstek Marek Mora, že Ministerstvo financí při své práci, kterou je sestavování rozpočtů, musí vždycky spoléhat pouze na předpovědi.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Poslední snížení hospodářské prognózy vysvětluje sekční ředitel David Prušvic tím, že Český statistický úřad provedl revizi svých minulých dat a tím zvýšil pro letošní rok statistickou základnu. To je vidět zvláště u spotřeby domácností. Pokud podle nedávných predikcí lidé letos proti loňsku utrácejí reálně skoro o tři procenta navíc, aktuální data připouštějí nárůst o dvě procenta.

Kromě statistické revize jsou ovšem domácnosti přece jen opatrnější, jak svědčí okolnost, že se proti loňsku nevybírá víc na dani z přidané hodnoty (DPH). Podle ředitele Prušvice se ovšem na nižším výběru DPH projevuje také fakt, že rodiny utrácejí především za jídlo a další zboží běžné spotřeby, které je zatíženo nižší sazbou DPH. S nákupem nábytku, automobilů a dalších komodit, kde je vyšší sazba, zatím otálejí.

Přesto experti při svých optimistických prognózách dosud spoléhají na spotřebu domácností. Paradoxním způsobem by mohl při letošním růstu hrubého domácího produktu pomoci také zahraniční obchod. Lidé i podniky odkládají investice, které jsou závislé na dovozu z ciziny, a tím se zlepšuje exportní přebytek.

Určitou míru optimismu prozrazuje také ministerská předpověď inflace. Za celý rok by měla dosáhnout 2,4 procenta, přitom podle Českého statistického úřadu ceny od počátku roku vyrostly už o tři procenta. Z predikce ministerstva proto vyplývá, že v druhé polovině roku by se měly spíše snižovat.

Doporučované