Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Stále více mladých Evropanů žije v mamahotelech. Nemají na vlastní bydlení

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Podle údajů Evropské unie se v posledních letech zvýšil počet mladých lidí, kteří žijí s rodiči. Irsko je podle Unie v nejhorší situaci kvůli hluboké bytové krizi, uvedl to britský deník The Guardian.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Počet lidí ve věku mezi 25 až 34 lety, kteří žijí se svými rodiči, se za posledních pět let zvýšil o tři procenta. K tomu podle zprávy Eurostatu přispěl jeden základní fakt – v období roků 2010 a 2022 v celé Unii vzrostly ceny nemovitostí o 47 %, což mladým znemožňuje možnost vlastního bydlení.

Ve zmíněném Irsku se tak průměrné nájemné od roku 2013 zvýšilo o více než polovinu, a i proto v zemi vzrostl počet mladých v „mamahotelech“ na 40 %. Mezi další země, u kterých byl zaznamenán růst tohoto poněkud netradičního ubytování, patří Portugalsko, Španělsko, Chorvatsko, Itálie nebo Francie. Kromě poslední z nich vzrostl v každé zemi počet žijících s rodiči minimálně o sedm procent.

„Mladí lidé žijící u rodičů mají častěji potíže vyjít s penězi a nemohou si dovolit neočekávané výdaje, což naznačuje, že ti z méně majetných rodin mají menší šanci se odstěhovat,“ uvedli autoři studie.

Teplo domova sice může poskytovat finanční zabezpečení, zjistilo se ale, že „zaměstnaní mladí lidé, zejména ve věku 25 let a více, kteří žijí u svých rodičů, mají nižší duševní pohodu, cítí se více sociálně vyloučeni. To souvisí s pocitem nedostatku autonomie a svobody“, uvedla jedna z autorek výzkumu Eszter Sándor.

Mamahotel

  • Mamahotel (také mama hotel) je označení pro situaci, kdy plnoletý potomek s vlastními příjmy stále žije s rodiči, nepodílí se však (anebo jen málo) na chodu domácnosti a zároveň se ani nechce plně „postavit na vlastní nohy“. Je to jev rozšířený od konce 90. let 20. století po celém vyspělém světě. S rodiči žijí častěji muži než ženy.
  • Nejčastějšími důvody, proč se muži nechtějí odstěhovat od rodičů, jsou úspora peněz a péče matky. Ženy se osamostatňují už od 15 let a většina z nich odejde z domu před 24. rokem.
  • Psychologové i přes ekonomickou výhodnost takovému soužití dětí s rodiči nejsou nakloněni, protože mladí se nenaučí samostatnosti, partnerskému soužití a sdílení prostoru a času.
  • Statistika pro české poměry uvádí, že v roce 1995 bydlelo s rodiči 15,1 % žen a 32,2 % mužů ve věku 25–29 let, v roce 2013 to však už bylo 31,1 % a 47,7 %. Kromě finančních důvodů je příčina také v tom, že se od roku 1995 zvýšil počet vysokoškoláků, pro které je samostatné bydlení finančně obtížnější.

Zdroj: Wikipedia

V řetězci, na jehož konci je levné ubytování u rodičů, jsou ale i drahé bydlení a to, zda mladí lidé pracují, a tedy zda je pro ně vůbec možné najít zaměstnání. Studie tak doplňuje situaci mladých (ve věku 15 až 29 let) ve finanční tísni. Mladí se mají nejhůře v Bulharsku (42 %) a v Řecku (72 %), zatímco v Lucembursku a Nizozemsku jich je pouze 6,3 %.

Nezaměstnanost mladých v EU dosáhla svého vrcholu počátkem roku 2013 - v té době bylo bez práce téměř 25 % lidí do 25 let, uvádí zpráva Evropského parlamentu. V Řecku a Španělsku jich bylo dokonce více než 50 %. V roce 2019 toto procento kleslo na rekordní minimum kolem 14 %, ale kvůli koronaviru se v roce 2021 znovu vyšplhalo na 18,2 %. Situace se za poslední dobu ale mírně zlepšila.

Související témata:

Doporučované