Hlavní obsah

Spojené arabské emiráty přecházejí z ropy na technologie. USA se ale bojí Číny

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Microsoft investuje do technologické skupiny G42 ze Spojených arabských emirátů. Země chce využít umělou inteligenci k posílení ekonomiky. Politici z USA se však obávají špionáže z Pekingu, který má k arabské zemi blízko.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V dubnu se společnost Microsoft rozhodla investovat do skupiny G42, která se zabývá umělou inteligencí a sídlí v Abú Zabí, v hlavním městě Spojených arabských emirátů (SAE). Majoritním akcionářem skupiny je Tahnou bin Zayed Al Nayan, který je zároveň vládním poradcem pro národní bezpečnost. Nový plán Microsoftu podle agentury CNN tento arabský stát dostal na „oběžnou dráhu USA“.

Arabské země, které nyní žijí z ohromného ropného bohatství, už řadu let myslí na budoucnost a snaží se rozvíjet oblasti, které jim budou vydělávat i po tom, co dojde toto černé zlato.

Analytici tak tvrdí, že právě ropné bohatství bude moct nyní blízkovýchodní země napumpovat do rozvoje nesmírně nákladné infrastruktury pro umělou inteligenci. „Dává jim to výhodu, pokud jde o to, že se v budoucnu stanou jednou z předních technologických mocností,“ řekl pro CNN James Lewis, který se zabývá technologiemi ve washingtonském think tanku CSIS.

Partner i možné riziko

Podle Bloombergu by mohla umělá inteligence do roku 2030 přispět ekonomice SAE částkou 96 miliard dolarů, tedy 14 % HDP. Proto se emiráty rozhodly využívat umělou inteligenci v energetice a logistice.

Někteří američtí politici mají ale z dohody mezi konglomerátem G42 a Microsoftem obavy. Bojí se totiž nebezpečí, že by se vyspělé americké technologie mohly stát snadným cílem pro čínskou špionáž. Peking totiž patří mezi strategické partnery Spojených arabských emirátů.

Bidenova administrativa, která právě AI považuje za klíčovou oblast, zavádí řadu opatření, aby pokrok Číny zpomalila. Washington například omezil prodej amerických čipů, aby zajistil, že se k nim asijská velmoc nedostane.

I přes tyto obavy ale ministr pro umělou inteligenci SAE Omar Al Olama trvá na tom, že jeho země je důvěryhodným partnerem. „Opravdu si nemyslím, že by hrozilo nějaké riziko, zejména proto, že v SAE je už nyní spousta špičkových amerických technologií,“ řekl pro CNN.

Zároveň by ale chtěl umělou inteligenci globálně regulovat hlavně kvůli nebezpečí deepfake, které by podle něj mohly vyvolat i politickou krizi.

„Pokud chceme mluvit o ambicích SAE v jakékoli oblasti nebo odvětví, hlavní motivací je, že chceme být jedničkou,“ uvedl pro Bloomberg ministr Olama. „SAE jsou jedním z největších obchodních partnerů s mnoha zeměmi a regiony po celém světě,“ dodal.

Na konci minulého roku například Technologický inovační institut v Abú Zabí představil jazykový model Falcon. Na rozdíl od ChatGPTGemini je Falcon tzv. „open-source“, což znamená, že jejich kód může kdokoli používat nebo měnit.

Group 42 Holding Ltd

  • Holding vystupuje pod obchodní značkou G42. Jde o holdingovou společnost zabývající se vývojem umělé inteligence se sídlem v Abú Zabí, která byla založena v roce 2018. 
  • Zaměřuje se na vývoj umělé inteligence v různých odvětvích, včetně státní správy, zdravotnictví, financí, ropy a plynu, letectví a pohostinství.
  • Kontrolním akcionářem a předsedou společnosti je Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, poradce SAE pro národní bezpečnost.
  • Vzhledem k tomu, že společnost G42 měla silné vazby na Čínu, americké úřady se obávaly, že G42 slouží jako kanál, jehož prostřednictvím jsou sofistikované americké technologie převáděny do čínských společností nebo vlády. K únoru 2024 se společnost G42 svých podílů v Číně zbavila.

Doporučované