Hlavní obsah

Smůla před letní dovolenou: koruna ztrácí, euro vyjde dráž

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Chorvatsko (na snímku) se k eurozóně připojilo 1. ledna 2023.

Kurz koruny se dal do pohybu kvůli nejasným očekáváním od dalšího zasedání centrální banky příští týden. Měla by znovu snížit úroky, ale neví se o kolik. Čím víc, tím víc zlevní úvěry, ale bude větší tlak na korunu.

Článek

Česká měna je před létem v nejhorší kondici za víc než měsíc, což je před dovolenou špatná zpráva. Výkyv ale není velký a koruna ho možná ještě dožene. Určující bude jednání centrální banky příští týden.

Kurz k euru dopoledne oslabil na mezibankovním trhu až na 24,93 koruny, což je nejslabší výsledek od začátku května. Podobný je i pohyb k dolaru. Ten nyní stojí přes 23 korun, což je opět nejvíc od začátku května.

Ve směnárnách tak zájemci o nákup eur musí počítat s kurzem přes 25 korun za jedno euro.

Hlavním důvodem oslabení jsou nejasné signály z centrální banky, která chystá další snížení úrokových sazeb. Z dosavadních vyjádření je ale těžké vyčíst, k čemu ČNB příští týden dospěje. A to koruně nesvědčí.

Čtyři ze sedmi členů bankovní rady ČNB v posledních dnech ve svých veřejných prohlášeních naznačili možnost, že by příští týden mohli snížit hlavní úrokovou sazbu o půl procentního bodu. Doposud se počítalo spíš s poklesem o čtvrt bodu.

Čím nižší úrok, tím lépe pro ty, kdo si půjčují nebo refixují hypotéku. Ale na kurz má pokles sazeb obvykle negativní vliv. Horší úročení při volném pohybu kapitálu a kurzu způsobuje, že zahraniční investoři ukládají raději své rezervy jinam, a koruna tím pádem vůči ostatním měnám ztrácí.

„Koruně se vidina razantnějšího poklesu sazeb evidentně nezamlouvá, z pohledu tržních sázek by totiž šlo o negativní překvapení,“ uvádí v pravidelné glose k měnovému vývoji firma Patria Finance. Podle analytika Komerční banky Jaromíra Gece mohla mít na kurz kromě výroků centrální bankéřů vliv také slabá nová data ohledně vývoje průmyslu v Evropě za červen.

Hlavní úroková sazba ČNB nyní činí 5,25 procenta. Jiné banky si za ni mohou v ČNB ukládat svoje přebytečné finance, funguje tedy jako vodítko pro to, kolik banky účtují svým klientům za úvěry a kolik jim platí za vklady.

Ještě loni tato sazba činila sedm procent. ČNB ji začala snižovat před Vánoci v reakci na klesající inflaci. Ta se letos vrátila k normálu na úrovni mezi dvěma a třemi procenty. Podle aktuálních prognóz ČNB by její hlavní sazba měla do roka klesnout pod čtyři procenta a  koruna by se měla držet poblíž 25 Kč za euro.

Doporučované