Hlavní obsah

Síkela na rozloučenou vrací úder. Na solární dotace chce navíc 23 miliard

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Končící ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN).

aktualizováno •

Spory o rozpočet pokračují. Ministerstvo průmyslu chce přidat 23 miliard na solární dotace, na které mají elektrárny nárok ze zákona. Ministerstvo financí je do rozpočtu nedalo a slibuje, že místo utrácení podporu proškrtá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hlavní díra v návrhu státního rozpočtu na příští rok už má svoji přesnou cenovku. Ministerstvo průmyslu a obchodu si v oficiální korespondenci řeklo o 31,2 miliardy na podporované zdroje energie. Ministerstvo financí minulý týden navrhlo jen 8,5 miliardy a rozdíl tedy činí 22,7 miliardy korun. Vyplývá to z materiálu, který má SZ Byznys k dispozici.

Výpadek bude potřeba buď najít v jiných kapitolách rozpočtu, nebo zvednout dluh, anebo výplatu dotací omezit. Ministerstvo financí počítá se třetí variantou.

Podle ministerstva průmyslu a také podle Energetického regulačního úřadu však výrobci zelené elektřiny mají na podporu ze zákona nárok a krátit ji na poslední chvíli nelze, zvlášť ne v tak velkém objemu.

Částka 31,2 miliardy je uvedena v oficiálním materiálu, který ministerstvo průmyslu podalo do takzvaného meziresortního připomínkového řízení k návrhu rozpočtu z minulého týdne. Podobné námitky avizovali i další ministři, nikdo ale v tak velkém objemu a s námitkou, že je platba povinná ze zákona.

Jak se chce Ministerstvo financí placení vyhnout, zatím nechce říci. O záměru krátit podporu úřad informoval minulý týden, v pondělí ho potvrdil v Českém rozhlase ministr Zbyněk Stanjura (ODS).

„Během pár týdnů samozřejmě záměr i s podrobnostmi zveřejníme. Nyní ale nechceme říkat více, než se interně proberou všechny možné varianty a jejich případné kombinace, v těchto dnech se o tom intenzivně jedná,“ uvedla na dotaz SZ Byznys Stanjurova mluvčí Michaela Lagronová.

Otázkou dotací na obnovitelné zdroje se v úterý zabývaly koaliční špičky. Stanjura po jednání novinářům v Poslanecké sněmovně řekl, že jeho představy a představy ministra Síkely se neliší. „Pan ministr Síkela popisuje a musí popsat stávající stav. Je to stejné jako loni. Příští týden to je na vládě.“

Stanjura také řekl, že počítá s tím, že výše dotací se upraví zákonem. „Naším úkolem je snížit celkový objem, protože to celé platí daňoví poplatníci. Jednu část vidí, to je přímo, to platí na složenkách, ať už domácnosti, firmy nebo instituce. Ale pak, to, co nevidí, ale platí skrze státní rozpočet, ale to jsou také peníze daňových poplatníků,“ dodal ministr financí.

„MPO poukazuje na to, že s ohledem na aktuálně platné normy je navrhovaná položka v návrhu státního rozpočtu nedostatečná. Pokud by měl být nakonec platný návrh Ministerstva financí, musí logicky dojít k patřičným změnám norem. Víc to aktuálně komentovat neumím,“ řekl následně také Lukáš Vlček, první místopředseda STAN a pravděpodobný příští ministr průmyslu a obchodu.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjury a prvního místopředsedy STAN Lukáše Vlčka.

Doporučované