Hlavní obsah

Ševčíka v čele fakulty vystřídá Zubíková. Studenti se bojí, rektor je skeptický

Foto: Renata Matějková , Seznam Zprávy

Adéla Zubíková.

Novou děkankou Národohospodářské fakulty VŠE se zřejmě stane Adéla Zubíková. Fakultu převzala provizorně po odvolání Miroslava Ševčíka, teď ji potvrdili akademici natrvalo. Část studentů protestuje, bojí se o pověst školy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na Vysoké škole ekonomické se podařilo na druhý pokus vybrat náhradu za odvolaného děkana Miroslava Ševčíka. Ten vedl skoro deset let jednu z fakult, ale před Vánoci o místo kvůli svým kontroverzním veřejným výstupům přišel.

Novou děkankou se má stát Ševčíkova kolegyně a zástupkyně Adéla Zubíková. Fakultu od prosince provizorně vede jako proděkanka a končící akademický senát ji ve středu večer vybral jako plnohodnotnou nástupkyni. Tou se stane, pokud ji ve funkci potvrdí i rektor celé VŠE Petr Dvořák. Na středečním hlasování získala osm hlasů z devíti (jeden ze senátorů nebyl přítomen z osobních důvodů). Na dotazy Zubíková odmítla odpovídat, mají být poslány písemně.

„Jaké jsou současné problémy fakulty, je zcela zjevné. Jejich příčiny ale vidím zásadně jinde nežli zvolená kandidátka na funkci děkanky. Proto jsem v této chvíli bohužel poněkud skeptický, zdali se nové paní děkance podaří současné problémy fakulty úspěšně vyřešit,“ uvedl rektor Dvořák.

Děkanku ovšem jmenuje, pokud návrh od akademického senátu obdrží.

+2

Část studentů se proti její kandidatuře ozvala ještě před volbou. Obávají se, že Zubíková bude jako doposud držet fakultu v kolejích nastavených Ševčíkem. Ten dál vede na fakultě jednu z kateder a mezi kolegy si udržuje silný vliv. Zubíková s Ševčíkem publikovala akademické články, na jeho návrh se předloni stala proděkankou, ve 32 letech by byla nejmladším člověkem na tak vysoké funkci ve zdejším univerzitním světě.

„Fakulta v posledních letech výrazně utrpěla nejen na své pověsti. Ztratila velké množství kvalifikovaných odborníků, kteří jí teď schází, ale také ztratila mnoho potenciálních studentů,“ stojí mimo jiné v otevřeném dopise, který ještě před volbou poslali ostatním senátorům tři nově zvolení zástupci studentů Jan Kolín, Jan Leher a Václav Sosna.

Jejich mandát začíná až v červnu a do senátu kandidovali s tím, že chtějí stávající poměry na fakultě změnit. Zubíkovou ale zvolil ještě starý senát, kterému mandát končí. V něm měli převahu 6:3 delegáti pedagogů, kteří v minulosti vždy stáli za Ševčíkem a nyní podpořili Zubíkovou.

Změnu prosazovali i dva další uchazeči o post děkana Zdeněk Chytil a Pavel Potužák. Chytil se ucházel o řídicí post už v prvním kole před měsícem, ale získal jen jeden hlas. Potužák v dubnu kandidoval do nového akademického senátu, ale neuspěl. Z šesti míst rezervovaných pro delegáty pedagogů jich pět obhájili stávající senátoři loajální k Ševčíkovi.

Ševčíka v prosinci odvolal rektor školy Dvořák s odůvodněním, že bývalý děkan svými vystoupeními kazí pověst školy. Ševčík na veřejnosti vystupuje jako podporovatel Trikolóry a SPD, loni v březnu stál v davu u Národního muzea, když se lidé pokoušeli strhnout ukrajinskou vlajku.

Diskutabilní jsou i Ševčíkovy výsledky v pozici děkana. Národohospodářská fakulta za jeho éry utrpěla největší pokles zájmu studentů ze všech fakult VŠE. Také přišla o akademiky s nejlepší publikační činností a letos – pod hrozbou ztráty pravomoci jmenovat profesory ekonomie – se této možnosti sama vzdala.

Doporučované